Milan Kundera: Nesmrtelnost. Poslední česky psaný román uvádíme v nezkrácené podobě

17. červenec 2023
Milan Kundera: Nesmrtelnost

„To, co většinu lidí děsí na smrti nejvíc, není ztráta budoucnosti, ale ztráta minulosti,“ říkal Milan Kundera. Minulost tohoto světového spisovatele však jen tak nezemře. Přetrvává totiž v jeho textech, které si sám autor pečlivě střežil. Román Nesmrtelnost jsme připravili v nezkrácené podobě a přesně podle představ a požadavků autora. Jako připomínku památky Milana Kundery ho zařazujeme do vysílání od 17. července. Kompletní dílo poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů.

Účinkuje: Lukáš Hlavica
Připravil: Tomáš Sedláček
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 2019

Poslední česky psaný román Milana Kundery, podle mnohých jeho nejvýznamnější dílo, se už zároveň celý odehrává v evropském prostoru. Příběhy matematičky Agnes, jejího manžela, právníka Paula a dalších Pařížanů 80. let, v románu koexistují s řadou filozofických a literárních úvah a také s tragikomickým příběhem J. W. Goetha a Bettiny von Arnim.

V sofistikovaném předivu motivů a odkazů mezi jednotlivými částmi románu vypráví a uvažuje autor o věčném intimním existenciálním problému obrazu člověka v očích těch druhých, o lidech, kteří žijí v nejlepším z možných uspořádání a přece nespokojeni, o svobodě, redukované na rituál opakování, o šílenství komerce, nevkusném sebepředvádění – o zrodu exhibicionistického homo sentimentalis, o porážce touhy a vítězném tanci smrti.

Protože „podstatné na románu je právě jen to, co se nedá říci jinak než románem“, vycházíme v hlavním jarním projektu Vltavy z přání autora – převést román do zvukové podoby co možná nejvěrněji psanému textu. Také proto není v této četbě použita žádná hudba a úkolem herce Lukáše Hlavici bylo tentokrát nehrát, ale přečíst.

autoři: Tomáš Sedláček , Petr Gojda
Spustit audio

Související