Michal Viewegh: Na deprese mi pomáhalo se z toho vypsat

30. květen 2020

Do studia tentokrát přišel spisovatel Michal Viewegh. Jedním z témat byla jeho nová kniha Převážně zdvořilý Leopold. Rozhovor se tentokrát nenatáčel v rozhlase, ale netradičně v domě Michala Viewegha - na Sázavě.

Koronavirová opatření Michala Viewegha  téměř nijak nezasáhla. Je totiž zvyklý pracovat z domova. Musel jen zrušit několik besed. „Měl jsem tam v kalendáři pět, osm akcí v průběhu těchto tří měsíců. To všechno je zrušený, ale to bych řekl, že je to nejmenší, to se dá dohnat.“ Nově ale vydal knihu s názvem Převážně zdvořilý Leopold. „Je to můj pokus o humoristický román. Je to příběh padesátníka Leopolda. Leopold je novinář, fejetonista, který je ženatý a jeho žena a její dvě kamarádky - jedna je rozvedená, druhá je vdova - jedou na letní festival Sázavafest, který já důvěrně znám, léta tam jezdím, mám tam čtení. Leopold je na té dámské jízdě trochu otloukánek a malinko tam překáží, dámy tam trochu řádí a z toho vznikají různé dějové peripetie.“

Čerpá z vlastních zkušeností

Michal Viewegh se často s hlavními postavami spojuje. Jak je to tedy v této knížce? „Vzhledem k tomu, co tam Leopold provádí, tak bych se s ním nerad ztotožňoval, ale řekněme, že tam jsou lehce autobiografické motivy.“ Prozradil, že inspiraci čerpá z vlastních zkušeností nebo od kamarádů.

Psaní se věnuje už přes 30 let, žádnou velkou spisovatelskou krizi ale nezažil. Chuť psát mu vzala na nějakou dobu až psychická nemoc. „Měl jsem diagnostikované deprese a najednou mě nic nebavilo, ani v životě, ani v psaní. Musel jsem se z toho vypsat, nevzdat to, psal jsem míň než dřív. V průměru píšu tři, čtyři stránky denně, teď jsem napsal třeba půl stránky,“ vzpomíná.

Trápí ho krátkodobá paměť a orientace

V roce 2012 se úspěšnému spisovateli přihodil další zdravotní problém. Praskla mu aorta. Naštěstí vše dobře dopadlo a opět se naplno věnuje své práci. „Vyslechl jsem si bezpočet výkladů, včetně těch velmi alternativních. Třeba, že to je vzkaz, že jsem žil špatně, že jsem byl promiskuitní alkoholik… Ne že by to nebyla špetka pravdy, ale vždycky jsem oponoval, že když vzkaz, tak proč ne nějaká kultivovaná forma toho vzkazu.“ Kvůli této nehodě má teď Michal Viewegh problémy s krátkodobou pamětí a orientací. „Já mám přiznaný invalidní důchod, a to právem. To nebyla žádná protekce. Já jsem dělal ty příslušné paměťové a orientační testy a ty výsledky byly tak katastrofální, že jsem to na to konto dostal.“

Celý díl si pusťte v audioarchivu nebo na audioportále mujRozhlas.

autoři: Lenka Vahalová , jp

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.