Metodou Kamevéda bych dítě vychovávat nemohla. Ale něčím mě Hanuliakovi inspirují, přiznává dokumentaristka Erika Hníková

10. září 2021

Nejnovější film Eriky Hníkové Každá minuta života se týká extrémní výchovné metody Kamevéda. Založil ji Pavel Zacha a spočívá v intenzivním vedením dětí. Dokument sleduje rodinu Hanuliakových během výchovy jejich tříletého syna Miška. Téma filmu ve společnosti silně zarezonovalo. Co si z něj vzala sama autorka?

Metoda Kamevéda zjednodušeně nabádá rodiče, aby s dětmi dělali širokou škálu aktivit a plně se jim oddali. Mají to dělat hravě, s láskou a dítě příliš nenutit. Je žádoucí, aby se děti mohly odmala ke všemu vyjádřit.

Není jako ostatní

Čtěte také

„Jsem s rodinou stále v kontaktu, svěřuje se Erika Hníková v rozhovoru s Terezou Kostkovou. Miškovi je teď sedm a je velmi samostatný. Spolupodílí se na programu.“ Není prý ale jako ostatní děti.

Rodiče bedlivě sledují, co dítěti vyhovuje. A když mu něco vadí, řekne, že to dělat nechce.

„Nikdy jsem ho neviděla, že by křičel, že něco dělat nebude. Nebo že by byl na hraně únavy. Přetažený, hladový...“ Režisérka oceňuje i to, jak Miškův otec dokáže přijmout negativní názory. Sama by prý ale takhle dítě vychovávat nemohla.

Čtěte také

„Chci mít svou práci, partnerský život, přátele, koníčky. A potřebuju to všechno, abych byla šťastná,“ vysvětluje. Každopádně stoporcentní oddanost rodičů synovi považuje za inspirativní moment.

Víc času tady a teď

„Když já dělám něco spolu se svým synem, nedokážu zapomenout na ty ostatní věci. A můj syn to cítí. Hanuliakovi umí být s dítětem tady a teď. Z podstaty je to baví. Na tom se snažím zapracovat. To jsem se od nich naučila.“

Jaké bylo její vlastní dětství? Proč si myslí, že jsou dnes rodiče příliš choulostiví? A jaká témata zpracovává ve svých nových filmech?

autoři: Tereza Kostková ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.