Martin Dejdar: Proč už nemůžu říct svůj názor bez toho, abych byl na sociálních sítích mučen a natahován na skřipec?

30. leden 2021

Herec, dabér, ale také komik nebo moderátor nemůže za covidu pracovat. Na otázku, kdy zas bude, Martin Dejdar odpovídá: „Tady nejsem moc optimista. Když vidím, co a jak se s námi děje, jak se s námi manipuluje. Obávám se, že divadelní sezóna začne až podzimem 2021.“  

Když přišel loni na jaře lockdown, zavřela se celá společnost i divadla, tak si herec nejdřív říkal, co bude dál?

Čtěte také

„Pak zjistíte, že to není jednoduché. Každý den jsem byl zvyklý chodit spát po půlnoci. Být mimo domov každý večer. Najednou jste po 17. hodině doma a trápíte se tím, co dělat. Pak zjistíte, že nemusíte dělat nic a že to taky jde. Dostanete se do fáze, že se vám to začne líbit a zas si říkáte: co budete dělat, až se začne v divadle hrát?“ popisuje svůj stav mysli za pandemie koronaviru Dejdar.

V pořadu Hovory se také přiznává, proč o sobě tvrdí, že patří do starší generace, a co postrádá u generace dvacátníků nebo třicátníků. „Nechápu a nerozumím, kam se celkově ten svět posouvá v mezilidských vztazích. U mladé generace mně chybí úcta a respekt ke starším,“ tvrdí.

Vždyť lidé starší mají být pro ty později narozené přínosem: „Svými zkušenostmi, životem, svým umem, talentem. Úcta ke starší generaci je nesmírně podstatná. Protože kde svět dnes je, a platí to i pro Česko, je zásluhou starší generace. Nejen nás, ale generace našich rodičů. A být uctivý k lidem, respektovat je, to je, myslím, základní princip, na který by neměl nikdo zapomínat.“

Čtěte také

Dejdarovi přitom nejde jen o úctu ke starším, ale i o vzájemný respekt. „Dnes se úplně ztratila úcta k tomu, že někdo má jiný názor,“ soudí a dodává: 

„Kam se ten svět ztrácí? Proč nemůže někdo říct, co si myslí, bez toho, aby byl na sociálních sítích a v médiích mučen, natahován na skřipec, dehonestován, a to jen proto, že řekl svůj názor. Je to strašná chyba současnosti, a právě v tom se cítím být starý. Protože mám úctu k lidem, jejich práci, úctu k šedinám. To přece není nic špatného,“ dodává Martin Dejdar.

Celý rozhovor Jany Klusákové si poslechněte v audiozáznamu. Dozvíte se, jestli se někdy soudil s bulvárem, nebo proč tak rád vzpomíná na seriál Zdivočelá země.  

autoři: Jana Klusáková , lup
Spustit audio

Související