Marek Ztracený: Ze srdce nesnáším hraní ve videoklipech. Jako herec bych byl úplně neschopný

22. listopad 2016

Marek Ztracený chtěl být původně jen skladatelem a v jednom rozhovoru řekl, že až bude starý, chtěl by skládat hudbu k filmům. Když mu táta v sedmi letech pustil VHS s koncertem Freddieho Mercuryho, byl nadšený a nechtěl dělat nic jiného. Vystudoval konzervatoř a má na svém kontě už několik rádiových hitů.

Svou kariéru paradoxně zahájil lží. „Obešel jsem tam u nás, na Plzeňsku a Klatovsku, pár firem a všem jsem tvrdil, že mám spoustu kontaktů, všechny televize a rádia mě chtějí hrát, ale nemám peníze na to, nahrát si vlastní desku, tak jestli by mě nezasponzorovali. Lhal jsem. Sehnal jsem asi 130 tisíc,“ vzpomíná Marek Ztracený.

Marek Ztracený vypráví, proč svou kariéru zahájil rozbitím kytary na cenách Anděl:

V roce 2008 se stal objevem roku a známý je i tím, že na cenách Anděl rozbil kytaru. Dnes na to vzpomíná spíše jako na trapas. Když koncertuje, chce s kapelou hlavně bavit lidi a nechce být dokonalý. Dokonce se mu stává, že se někdy splete a zapomíná texty.

O svých videoklipech říká, že s nimi není spokojen. „Problém je, že na to asi nemám talent. Nesnáším v klipech hrát, ale úplně ze srdce. – Nenávidím to, hrát si na něco před těmi kamerami. Já nerad lžu a jako herec bych byl úplně neschopný,“ říká Ztracený a dodává, že klipy, ve kterých hraje, nemůže ani vidět.

Skládat texty je podle něho složitější, než skládat hudbu. Text nesmí být klišé a jsou dny, kdy jich složí několik, stejně jako dny, kdy nesloží nic. Doma si rád zahraje na piano melodie ze známých filmů, ale také různé variace, které si vymýšlí.

Na jaké jméno slyší? Jak vlastně vznikl jeho pseudonym Marek Ztracený? A proč má raději Šumavu než Prahu? Poslechněte si celý rozhovor. Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio