Lucie Holá: Když v Žáru pršelo. Vilma Cibulková v existenciálním příběhu o dávné lásce

29. září 2020

Muže, kterého ráno našli mrtvého na autobusové zastávce, kdysi milovala. Helena se vrací do Žáru, kam dřív jezdila na prázdniny, aby zjistila, proč tak skončil. Potkává své bývalé kamarády a známé. Vyptává se, ale každý vidí Jirkův konec trochu jinak… Povídku současné české autorky Lucie Holé čte Vilma Cibulková. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Vilma Cibulková
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 29. 9. 2020
Natočeno: v roce 2020

Prózu Když v Žáru pršelo jsme vybrali z knižního debutu Lucie Holé Příznaky, který vyšel v roce 2018 v edici Revolver revue. Nejedná se pouze o soubor povídek, ale v širším smyslu prozaických textů, například esejů nebo deníkových záznamů reflektujících obyčejný lidský život.

Lucie Holá (1955) je absolventka FF UK oboru estetika. V minulosti pracovala v různých profesích – např. jako RTG laborantka, knihovnice, redaktorka časopisu Typografia, památkářka nebo učitelka. Patří k autorskému okruhu časopisu Revolver revue, kde vedle prozaických textů publikovala i soubor svých fotografií Hřbitovní fotokvítí.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.