Lego by mohlo být z recyklovaných plastů. Firma doufá, že stavebnice si budou lidé předávat

26. červen 2021

Do dvou let by se kostičky Lega mohly vyrábět z recyklovaných plastových lahví. Jak si totiž všímá stanice BBC, úspěšný výrobce oblíbených stavebnic se snaží přijít s udržitelným výrobkem, který by se od původních kostiček nijak nelišil.

Není zatím jasné, jak velká část výrobků společnosti Lego by v budoucnu měla obsahovat recyklovaný materiál. Na takové rozhodnutí je podle viceprezidenta firmy pro udržitelnost Tima Brookse ještě brzo.

Čtěte také

„Vyčistit plastovou láhev a udělat z ní hrad v Bradavicích je docela výzva,“ vysvětluje Brooks s odkazem na hračky s tematikou světa Harryho Pottera. Recyklované kostičky by samozřejmě měly pasovat k těm ostatním, stejně jako je i v současnosti možné kombinovat různě staré Lego stavebnice.

Prototypy už jsou

První prototypy kostiček jsou už na světě. Teď je vývojáři musí obarvit a na dětech i dospělých otestovat, jestli poznají změnu. Pokud jde o materiál, společnost prozatím využívá recyklované plastové láhve ze Spojených států. Nemůže prý využít nádoby vytažené z oceánů a moří, protože jsou obvykle příliš znehodnocené.

O využití recyklovaných plastů k výrobě svého zboží se už snaží celá řada firem, protože je to věc, která začíná být důležitá i pro zákazníky. Dánský výrobce stavebnic říká, že dostává od klientů – dětí i dospělých – řadu podnětů na toto téma.

Čtěte také

Camilla Zerrová z ekologické organizace Přátelé země nicméně podotýká, že je důležité, aby recyklace nebyla považována za výchozí řešení plastové krize. „Výrobci musí dělat hračky tak, aby byly odolné a mohly se předávat z generace na generaci a znovu používat,“ říká Zerrová.

Stavebnice od Lega tento požadavek splňují, a tak by to mělo zůstat. Proto se společnost při výrobě kostiček z recyklovaného plastu rozhodla preferovat odolnost namísto jejich biologické odbouratelnosti. Spoléhá na zákazníky, že si kostičky schovají pro své děti a vnoučata namísto toho, aby je vyhodili.

Barbie ukazuje, jak chrání planetu

Udržitelnou cestu zkoumá mimo jiné společnost Mattel. Například oblíbené karty UNO, které jsou také součástí portfolia společnosti, jsou dnes už k dostání v čistě papírovém provedení bez celofánu.

Čtěte také

Její nová řada panenek Barbie z recyklovaného plastu se dostala na webové stránky CNN. Součástí kampaně je i video na portálu YouTube nazvané Barbie ukazuje, jak všichni můžeme chránit planetu.

Výrobce panenek s více než sedmdesátiletou tradicí se už dřív zavázal, že bude do roku 2030 využívat jen recyklované a recyklovatelné materiály a také bioplasty ve všech svých výrobcích i obalech. CNN připomíná, že v květnu spustil program Mattel Playback, v jehož rámci povzbuzuje zákazníky, aby své staré hračky vracely a společnost je tak mohla znovu použít k výrobě nových výrobků.

Témata pro Svět ve 20 minutách vybrala Tea Veseláková. 

Poslechněte si celý pořad. Uslyšíte o milosti pro katalánské politiky, která rozděluje Španělsko. O strašáku vysoké inflace. O problémech indického premiéra Naréndry Módího a o tom, zda EU dělá dost pro to, aby se na její trh nedostávalo závadné zboží z Číny.

Spustit audio

Související