Lazarus odhalí svůj vnitřní vesmír. Muzikál Davida Bowieho uvádí Městská divadla pražská

12. říjen 2019

Legendární skladby Davida Bowieho jako je Life on Mars nebo Heroes zazní v muzikálu Lazarus, který poprvé v České republice uvádí Městská divadla pražská. V hlavní roli Thomase Jeroma Newtona se alternuje Igor Orozovič s Ondřejem Rumlem. Tvůrci muzikál vykládají jako lyrický příběh o samotě, destrukci i touze po návratu k sobě samému.

Píseň Lazarus patří k jedněm z posledních, které David Bowie vytvořil a nazpíval před svou smrtí v lednu roku 2016. Vznikla pro stejnojmenný muzikál uvedený poprvé v New York Theatre Wokshop na konci roku 2015. David Bowie společně s irským dramatikem Endou Walshem v muzikálu probouzí k životu postavu mimozemšťana Thomase Jeroma Newtona, kterého v roce 1976 ztvárnil ve filmu Muž, který spadl na Zemi právě on sám. Tento záhadný muž hledá na planetě zemi nové místo pro život.

Inscenace Lazarus

V muzikálu Lazarus je Thomas Jerom Newton muž o čtyřicet let starší, zlomený, osamělý a nemocný, popisuje obsah libreta režisér Marián Amsler.

Lazarus je hodně intimní, možná až introvertní dílo. Řada lidí si myslí, že je to muzikál o Davidu Bowiem. Ale to není úplně pravda, i když Thomas Jerome Newton jakožto postava cizince na planetě Zemi bylo Bowieho alter ego. Tudíž nějaké paralely s jeho životem by se tam najít daly.
Marián Amsler

Písně Davida Bowieho zaznívají v muzikálu v původní anglické verzi. Promluvy postav ale byly přeloženy do češtiny. Výpravnou složku mohli tvůrci pojmout svobodně a volně.

Inscenace Lazarus

V hlavní roli Thomase Jeroma Newtona se alternuje Igor Orozovič s Ondřejem Rumlem, přičemž Ondřej Ruml vykládá svou postavu jako dříve úspěšného muže, který se ale dostal do životní etapy, ve které se cítí tělesně i duševně zle.

Já se všechny písně snažím zpívat pokorně a za sebe. Zároveň to ale vnímám jako určitou poctu Davidu Bowiemu, takže některé příznačné výrazové prvky, které on ve svém podání měl, se tam pokouším dostat i já.
Ondřej Ruml

Z inscenace Lazarus

Titul Lazarus nevnímají čeští tvůrci jako opulentní show, ale spíše jak komorní sevřenou inscenaci, ve které mají být Bowieho písně sdělením o naději a její síle.

S postupujícím dějem se čím dál víc dostáváme do hlavy a tedy i nitra hlavní postavy. Potřeba útěku vychází z toho nejhlubšího vnitřního pocitu.
Jana Slouková

Spustit audio