Láska, zrada a nezkrotná touha po svobodě. Divadlo na Vinohradech uvádí Baladu pro banditu

3. říjen 2020

Vášnivá láska zbrocená krví, zrada, pomsta i vražda. Všechna tato témata v sobě skrývá Balada pro banditu skladatele Miloše Štědroně a dramatika Milana Uhdeho. Divadlo na Vinohradech si tento titul vybralo do svého repertoáru. Uvádí jej v režii Juraje Deáka.

Vztah Eržiky a Nikoly je jedním z nejdojemnějších příběhů o lásce, který česká dramatika nabízí. V polovině 70. let minulého století námět zpracovali podle románové balady Ivana Olbrachta Milan Uhde a Miloš Štědroň do divadelní podoby a režisér Zdeněk Pospíšil jej nastudoval v divadle Husa na provázku. Z inscenace, hry i hudby se stala legenda.

Z inscenace Balada pro banditu

„Obklopuje nás lež a faleš. Najít pravdu a skutečně čistý lidský vztah je těžké. Pravda i lidská bytost ztrácí v naší společnosti hodnotu. Proto touto inscenací chceme lidem připomenout, že jsou čisté lidské vztahy, za které stojí bojovat. Vysvětluje režisér a umělecký šéf Divadla na Vinohradech Juraj Deák, proč si vybral Baladu pro banditu do repertoáru divadla.

Z inscenace Balada pro banditu

Děj začíná za války v Podkarpatské Rusi. Nikola Šuhaj utekl z fronty a schoval se u čarodějnice, která ho očarovala tak, aby se od něj odrážely všechny kulky. Po válce se Nikola vrací domů do rodné Koločavy, kde se opět setkává se svou milou Eržikou. V Koločavě je velká bída, a tak její obyvatelé sesadí starostu a nastolí nový řád. Nikola Šuhaj se stává obávaným loupežníkem a zároveň legendou. Bohatým bere a chudým dává. Nakonec se ale Nikolovi kamarádi nechají zlákat odměnou vypsanou na jeho hlavu. Vylákají ho na louku a zatnou mu sekeru do hlavy.

Hudbu pro inscenaci zaranžovala skupina Razam v čele se zpěvačkou Ivou Marešovou, která v inscenaci účinkuje v roli čarodějnice Morany.

Kromě Marka Lambory a Terezy Císařové v hlavních rolích Nikoly Šuhaje a Eržiky, v inscenaci účinkuje například Tomáš Pavelka  jako velitel četníků, Igor Bareš jako Mageri nebo Markéta Děrgelová a Zuzana Vejvodová jako čarodějnice Eva a Mara.

Spustit audio