Lahvičky s nálepkou AstraZeneca se staly nástrojem politického fotbalu, píše v komentáři CNN

17. březen 2021

Dělají evropské země chybu, když pozastavují očkování vakcínou od firmy AstraZeneca, ptá se CNN. Podle vědců oslovených americkou stanicí k takovému kroku není důvod. Problém je prý spíš v tom, že Evropa měla vůči britsko-švédské společnosti od schválení její očkovací látky zmatený postoj.

Čtěte také

Spor o množství dávek, které má společnost poslat, pochybnosti o účinnosti vakcíny u starších lidí – to všechno patrně přispělo k tomu, že se lahvičky s nálepkou AstraZeneca staly nástrojem politického fotbalu.

Státy, které se rozhodly podávání vakcíny pozastavit, uvádějí, že jde o preventivní krok. Podle odborníků je to za daných okolností překvapivé, ale ne neobvyklé.

Přezkoumávání léčivých přípravků a vakcín po jejich příchodu na trh je běžnou praxí. Kdyby se svět nenacházel uprostřed pandemie, veřejnost by si nejspíš ničeho nevšimla. Očekává se, píše CNN, že evropské země vrátí vakcínu AstraZeneca zase brzy do oběhu. Tato epizoda by ale mohla mít dlouhodobé důsledky v podobě větší skepse k očkování obecně.

Oslavy sv. Patrika budou v 66 zemích

Irové si dnes připomínají svého patrona sv. Patrika. I letos svátek oslaví především virtuálně, píše BBC. Stejně jako minulý rok se mnoho akcí přesune na internet a tradiční průvody, které obvykle prochází Dublinem a Belfastem, se kvůli pandemii znovu ruší. Policie v Severním Irsku předem varovala, že bude aktivně zasahovat, pokud někdo epidemická opatření poruší.

Čtěte také

Velká shromáždění nepřipadají v úvahu ani v dalších koutech světa. Svět se ale snaží slavit stylově, píše BBC.

Připomíná, že už od roku 2010 se řada světových pamětihodností v tento den halí do zelené barvy právě na počest irského patrona. Letos se do této iniciativy irského turistického úřadu zapojí rekordních 670 míst v 66 zemích.

Ke stálicím, mezi které patří opera v australském Sydney nebo vyhlídkové kolo London Eye, se připojí i několik „nováčků“. Mezi nejzajímavější BBC řadí opuštěnou saunu ve Finsku a sochu šmouly v Bruselu. K oslavám se tímto způsobem připojí i pražská Petřínská rozhledna nebo kaple Anděla Strážce v Sušici.

Britové se obávají divokého léta 

Britská policie a experti na drogy mají obavy z divokého léta, píší londýnští The Times. Kombinace omamných látek, touhy účastnit se společenských událostí, jako jsou festivaly, a snížený práh tolerance na drogy způsobený roční abstinenci může způsobit chaos. Mnozí prý možná budou potřebovat pomoc i se zvládáním psychických potíží po měsících izolace.

Čtěte také

Glastonbury, což je největší hudební festival v Británii, se letos sice konat nebude, pořadatelé menších akcí své plány zatím neruší, spíš naopak.

Experti podotýkají, že se při zkouškách drog ve Švýcarsku už podařilo odhalit novou generaci extrémně silné extáze, přitom z dlouhodobých průzkumů víme, že až 50 procent návštěvníků si na festivalech nějakou tu drogu dá.

Vzhledem ke zkrácené festivalové sezóně ale zřejmě letos nebude fungovat osvědčený postup, kdy si organizátoři předávají informace o nebezpečných látkách, které by se na akci mohly objevit, uzavírá list.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Martina Mašková a Renata Kropáčková, najdete v audiu.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související