Kosovský premiér roznáší strach, tvrdí prezident země Thaçi a vybízí k nedodržování nařízení proti COVID-19

25. březen 2020

V Kosovu bují rozepře nad vyhlášením opatření proti koronavirové pandemii. A to rovnou v nejvyšších politických patrech. Informuje o tom zpravodajský server Balkan Insight. Prezident Hashim Thaçi vyzval Ústavní soud, aby zasáhl proti novým nařízením premiéra Albina Kurtiho, které lidi mate, znejišťuje a roznáší mezi nimi strach.

Čtěte také

Nová, přísnější opatření týkající se shromažďování na veřejnosti a omezeného pohybu osob platí v Kosovu od pondělí. Prezident Thaçi ale vybídl policii i veřejnost, aby opatření nedodržovala, protože prý očividně porušují kosovskou ústavu. Ministerského předsedu současně vyzval, aby nařízení zrušil do doby, než se k nim vyjádří Ústavní soud. 

Kosovský prezident trvá na tom, že svoboda občanů může být omezena jen v případě nouzového stavu. Jeho vyhlášení sice prezident minulé úterý podepsal, ale poslanci ho ještě nestihli schválit. Jak navíc vysvětluje server Balkan Isnight, v případě, že dojde k vyhlášení stavu nouze se souhlasem parlamentu, přechází vládní pravomoci na bezpečností radu. A té předsedá právě prezident Hashim Thaçi.

Spor mezi premiérem a prezidentem má ještě jeden rozměr. Kosovské vládě kvůli němu hrozí hlasování o vyhlášení nedůvěry. Iniciuje ho kosovská Demokratická liga, která v minulých dnech přišla o post ministra vnitra. Ten prezidentovo rozhodnutí vyhlásit v zemi stav nouze podporoval, i když by podle vlády vyvolalo jen zbytečnou paniku. Podle prezidenta teď ale lidé naopak panikaří kvůli opatřením, která proti koronaviru přijala vláda.

Demokratické primárky jedou (zatím) dál 

Americký senátor Bernie Sanders se plánuje zúčastnit další debaty s bývalým viceprezidentem USA Joem Bidenem. S odvoláním na mluvčí Sandersovy kampaně o tom informuje americký list The Washington Post. Demokratický národní výbor už dříve oznámil, že další debata by měla být v dubnu.

Čtěte také

Zpráva přichází necelý týden poté, co Sanders po několika prohrách údajně zvažoval své pokračování v demokratických primárkách, ve kterých si strana zvolí prezidentského kandidáta pro podzimní volby. Nominační kongres mají demokraté naplánovaný na červenec a Biden má před Sandersem zatím značný náskok. Poslední zprávy jsou ovšem zatím nejjednoznačnějším znamením, že Bernie Sanders z primárek nehodlá vycouvat. Alespoň v nejbližší době, poznamenává americký deník.

Kampaň v primárních amerických volbách načas zmrazila koronavirová pandemie, popisuje dále The Washington Post. Obavy z šíření nákazy způsobily nejistotu a změny ve strategiích. Pandemie například znemožnila oběma nejvážnějším kandidátům o demokratickou nominaci pořádat tradiční mítinky. Jak Sanders, tak Biden jsou teď závislí na kampani po internetu. 

Kvůli koronaviru museli také organizátoři debat začít uvažovat, v jaké podobě a kdy se uskuteční další střetnutí mezi kandidáty. Zatím poslední debata – a jediná, ve které se Sanders s Bidenem střetli napřímo – byla bez účasti publika. Jak americký list také připomíná, pandemie zasáhla i do organizace samotných primárek. Hned několik států je kvůli ochraně zdraví voličů odložilo.

Poslanci schválili 200miliardový schodek

Schválený schodek letošního českého rozpočtu se zvýší z původních 40 miliard na 200 miliard korun. V úterý večer o tom to ve stavu legislativní nouze rozhodla sněmovna. Příjmy rozpočtu tak proti původnímu plánu klesnou o bezmála 90 miliard korun, naopak výdaje mají vzrůst o více než 70 miliard. Nejvyšší deficit měl dosud rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Čtěte také

Schodek chce vláda pokrýt hlavně vydáním státních dluhopisů. Česká národní banka totiž získá nové možnosti, jak obchodovat s cennými papíry, popsala v České televizi ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO.

Vláda uvádí, že při sestavování rozpočtu na letošní rok se vycházelo z tehdy aktuálních dat a prognóz, které nepředpokládaly rozšíření nemoci COVID-19. Tato nemoc s sebou přinesla významný propad ekonomické aktivity, a tím i omezení daňových příjmů státního rozpočtu. Zároveň bude muset stát vydat z rozpočtu víc peněz na boj proti šíření epidemie a na podporu ekonomiky. 

Ministryně Schillerová taky informovala, že Česko už utratilo téměř pětimiliardovou vládní rozpočtovou rezervu na letošní rok. Vláda za ni nakoupila zdravotnický materiál určený pro boj s epidemií koronaviru. Celkové příjmy rozpočtu by měly letos nově dosáhnout jednoho bilionu a 488 miliard korun a výdaje porostou až k hranici jeden bilion a 688 miliard korun.

Víc v audiozáznamu přehledu tisku.

Spustit audio

Související