Konstelace Petra Boháče aneb Before I Say Yes

10. prosinec 2016

Inscenace Constellations I. (Before I Say Yes) vznikla pod hlavičkou Spitfire Company a je první částí nové trilogie režiséra a uměleckého šéfa souboru Petra Boháče, který o projektu promluvil v sobotní Noční Čajovně.

Na úvodním dílu „Konstelací“ spolupracoval s Orchestrem BERG a skladatelem Michalem Nejtkem. Výrazný podíl na přípravách měly i choreografky, tanečnice a performerky Martina Vacovská a Miřenka Čechová. Účinkujících je na scéně pět: Ekaterina Plechková, Inga Mikshina, Kristýna Šajtošová, Roman Zotov a Martin Šalanda.

Svým způsobem „hraje“ také sám režisér, resp. jeho oko, které je promítáno po celou dobu představení na plátno. Součástí díla je dále výstava japonského vizuálního umělce Takaa Kanemachiho.

„Nejde pouze o Nejtkovu hudbu, která mě nepřestává fascinovat, nýbrž především o samotnou tělesnou přítomnost muzikantů, kteří se ocitnou na jevišti velmi blízko tanečníků a herců,“ říká Petr Boháč.

„Nemohu říci, jestli se jedná o hudební divadlo, nebo divadlo taneční, nebo dokonce performativní vizuální umění. Škatulkování mě nezajímá. Chci se díky umění setkat s divákem a všemi dostupnými prostředky v něm vyprovokovat touhu.“

autor: krs
Spustit audio