Konec léta v divadelním duchu: Antická Štvanice a VyšeHrátky

28. srpen 2016

Jaké jsou okolnosti vzniku projektu Antická Štvanice? A co nabídnou letošní VyšeHrátky? Tomu všemu, včetně soutěže třeba o vstupenky do Stavovského divadla, se věnovala Kateřina Rathouská se svými hosty v nedělní Čajovně.

Prvním tématem pořadu byl projekt Antická Štvanice 2016 – Aischylos: Oresteia. Promluvili o něm dramaturgyně Marie Nováková a režisér Ivo Kristián Kubák.

„Válka se nekonečně vleče, ve vlasti zůstali jen ženy a starci, domů se vrací jen urny s popelem padlých mužů. Staré rány mokvají, touha po pomstě tepe v hlavě a musí vytrysknout ven. Roztáčí se bludný kruh provinění, pomsty, trestu a svědomí, ze kterého lidé sami vystoupit nedokáží,“ píše se na webu Vily Štvanice, která se nachází na stejnojmenném pražském ostrově. V jeho kulisách přímo pod širým nebem se rozhodli členové souboru Tygr v tísni s přizvanými hosty nazkoušet slavnou starořeckou trilogii.

Co tvůrce lákalo na hrách, které byly poprvé uvedeny v roce 458 př. n. l.? A co všechno nastudování v přírodních podmínkách obnáší? Nejen tyto otázky zazněly na Vltavě po 23. hodině a 15. minutě.

03693108.jpeg

Rubrika Předpůlnoční telefonát pak přinesla pozvánku na festival VyšeHrátky, který se koná od 3. do 11. září v Praze. „I letos jsme do programu vybrali ty nejkrásnější a nejzábavnější pohádky, u kterých se budou bavit děti, rodiče i prarodiče,“ říká dramaturgyně přehlídky Johana Vaňousová. „Nejmenší plaziči a batoliči se odvážou u Batosnění, školkou a školou povinné pohltí příběhy od Studia Damúza, Divadla Drak, souboru Buchty a loutky a zlatý hřeb programu zatluče Divadlo Minor s cestovatelskou inscenací Mami, už tam budem?. Na větší a největší děti zase čeká první českoslovinská loutková soap opera Back to Bullerbyn, páteční večerní divadelní bojovka a také promítání české klasiky Ať žijí duchové!.“

Součástí živého vysílání byla také soutěž o vstupenky do Stavovského divadla a další ceny.

autor: krs
Spustit audio