Kočky o vás vědí víc, než si myslíte. Mají totiž jednu překvapivou superschopnost, odhalila studie

Máte v bytě kočku? A všimli jste si, že ví, ve které jste místnosti, i když vás zrovna nemůže vidět? Japonští vědci o tom teď napsali studii. Otiskl ji vědecký časopis PLOS One. Vědci došli k závěru, že kočka zřejmě dovede „mentálně mapovat“ polohu svého člověka nebo známou kočku, i když je nemá v dohledu. Takovou schopnost prý – až dosud – kočkám domácím nikdo nepřipisoval.

Vedoucí studie, doktorandka z Kjótské univerzity Saho Tagaki, chtěla zjistit, jestli kočka dokáže jen podle zvuku poznat, kde je „její“ člověk – a to i když ho zrovna nevidí. Vědci proto vzali dva reproduktory, jeden dali před místnost, kterou kočka zná, a druhý byl v pokoji co nejdál od prvního reproduktoru. Pak nechali kočku v pokoji o samotě.

Čtěte také

Vědci pak kočce pouštěli z reproduktorů různé zvuky – někdy z reproduktoru vycházel hlas jejího majitele, který kočku volal jménem, jindy zase hlasy cizích lidí, a v dalších případech se z reproduktoru ozývaly jenom náhodné hluky. Vědci pak různě kombinovali zvuky a umístění reproduktorů a sledovali koččiny reakce. 

A výsledek? Kočky podle vědců vyjadřovaly překvapení, když uslyšely hlas svého majitele nejprve uvnitř místnosti a pak náhle mimo ni.

Složité kočičí myšlení

Studie podle vědců dokazuje, že kočky mají schopnost mentálně mapovat pozici svého člověka v prostoru. Odborníci tomu učeně říkají „socio-prostorová kognice“. Vědci nyní chtějí pokračovat v bádání, kočičí myšlení je ale podle nich rozhodně složitější, než by se zdálo.

autoři: Helena Berková , als
Spustit audio

Související