„Kdybych stál o metr vedle, už bych tu nebyl.“ Ve válkách strávil reportér CNN Tomáš Etzler přes tři roky

23. březen 2018

Pro CNN pracuje už 19 let. A jako první český novinář získal cenu Emmy. Přinášel zprávy z Iráku, Afghánistánu, Pákistánu či Haiti. Několikrát byl zraněn a zajat. Má snad devět životů

„V těch konfliktních zónách jsem poznal neuvěřitelné lidi. Nemám ideály o velkých organizacích, vládách nebo armádách, ale o jedincích v nich. Poznal jsem lidi, kteří obětovali své životy,“ začíná rozhovor reportér Tomáš Etzler. Připouští, že přechody zpět do „normálního“ života jsou těžké.

„Z počátku jsem to vůbec nedával. Po třech měsících v Afghánistánu jsem jel na dovolenou na Bahamy. Byl jsem v depresi, styděl jsem se za to, jak se mám. Později jsem vždycky zůstal několik dní doma a nikam nechodil.“ Americká CNN ho poprvé poslala do terénu v roce 2000.

Začaly to demonstrace MMF v Praze

„Měl jsem dělat hudební půlhodinku z Česka. Když jsem zjistil, že tu budou demonstrace kvůli měnovému fondu, chodil jsem za šéfovou a nabízel jí každý den náměty na reportáže. Vzdorovala týden. Když jsem jí slíbil, že už za ní nepřijdu, tak jsem jel.“ Stejná taktika se mu vyplatila i po 11. září 2001.


Co je CNN
Cable News Network je kabelová televize. V době svého založení (1980) byla jediným TV kanálem poskytujícím zpravodajství 24 hodin denně a první čistě zpravodajskou stanicí v USA.

„Za jejími zády jsem si vyřídil víza do Afghánistánu. Štáby se tam střídaly po čtyřech týdnech. Den před odjezdem onemocněla produkční. Propukla panika, že nikdo nemá víza. A já ho měl. Vůbec se mě neptali, jak jsem ho získal. Za 24 hodin jsem seděl v letadle a zůstal tam tři měsíce. Pak jsem byl v terénu víc než v Atlantě.“

Mých devět životů

Veterán CNN má neuvěřitelné štěstí. Když se zdržel ve střižně, konvoj, kterým měl jet, najel na minu. Nestihl si vyřídit víza do Pákistánu a pak patro hotelu, kde měl bydlet, vyletělo do vzduchu. Nikdo nepřežil. Zraněním se ale nevyhnul.

Válka

„Byl jsem zraněn při minometném útoku. Jednu střepinu jsem měl v hlavě, dvě v zádech.“ Ve válečných zónách přišel o šest kamarádů. „Mám výcvik a snažím se rizika eliminovat. CNN klade bezpečnost na první místo. Některé náměty mi kvůli bezpečnosti odmítli. Když mi někdo řekne Utíkej!, utíkám. Ale do té doby se koncentruji na práci.“

Za vším hledej ženu

V roce 2006 na chvíli z CNN odešel. „Kvůli ženě, se kterou jsem se před rokem rozvedl. Chtěl jsem rodinu a odešel jsem do Číny, protože tam žila. Poprvé jsem se rozhodl upřednostnit svůj život před novinařinou.“ V Číně a Hongkongu pak pracoval sedm let i pro Českou televizi.

„V Asii mi ale scházely základní věci, zajít si každý den do divadla, na koncert, do kina.“ Dnes pod hlavičkou CNN trénuje novináře, pracuje jako reportér a provozuje produkční společnost. A právě se chystá pro CNN točit královskou svatbu v Londýně.

Změnil ho pobyt ve válečných zónách? Jak se liší zpravodajství západních a arabských televizí? Je zpravodajství vždy objektivní? Více uslyšíte v archivu.

autor: zk
Spustit audio