Kateřina Šafaříková: Nejtěžší témata z klimatické dohody vyjdou na české předsednictví v Radě Evropské unie

8. červenec 2021

Za necelý rok převezme po Francii štafetu předsednictví v Radě Evropské unie Česká republika. A podle redaktorky časopisu Respekt Kateřiny Šafaříkové ji čekají nelehká témata.

„V zásadě ta nejtěžší témata z klimatické dohody nebo v případě migrace kvóty, tak to vyjde na české předsednictví,“ upozorňuje v pořadu Jak to vidí…Kateřina Šafaříková. A doplňuje, že z hlediska současné vlády, jde také o nejméně chtěná.

Zelená dohoda v procesu

Jde o zákony, které se týkají tlaku Evropy na omezení dopadů klimatické změny, takzvaný green deal, neboli zelenou dohodu. „Což je zastřešující politický dokument Evropské unie. V něm se zavazuje, že se do roku 2050 Evropa stane klimaticky neutrálním kontinentem.“

Čtěte také

Na základě dokumentu vzniknou jednotlivé milníky. Podle jednoho z už známých, má být do roku 2030 snížena koncentrace škodlivin o 55 procent oproti stavu z roku 1990. „Budou další podobné milníky a právě k nim má vytyčit cestu řada konkrétních zákonů. Má jich být údajně až 50 a prvních 16 bude představeno příští týden,“ míní Šafaříková a dodává, že z hlediska legislativního rytmu vycházejí právě na české předsednictví.

Digitální pravidla

Další věc, kterou by měli Češi během předsednictví dokončovat, je stanovení základních pravidel pro digitální služby uvnitř Evropské unie. Cílem je podle Šafaříkové dosáhnout jednotného digitálního trhu, kdy by se například firmy zaregistrovaly v jedné členské zemi a mohly podle jednotných základních pravidel podnikat v celé Evropské unii. „To se třeba celé teď hledá, a je to takzvaný zákon nebo směrnice o digitálních službách.“

Za tím lze podle redaktorky časopisu Respekt vytušit spor o to, v které zemi se budou odvádět daně. „Digitální trh je velmi potentní a do budoucna bude ještě víc. Státy si od toho slibují, že tam, kde bude daná firma působit, bude také platit daně. Jednotlivé firmy se tomu samozřejmě brání, protože by si nejraději vybraly jednu zemi s nejnižší sazbou daní a tam fungovaly. O tom se teď tedy vede debata,“ podotýká Šafaříková.

Další témata rozhovoru: jaké je role předsednického státu a jaký má vliv na přijímání legislativy; nová dohoda o uprchlických kvótách; význam českého předsednictví; role premiéra; rozpočet předsednictví; evropský klimatický balíček; jak ambiciózní je Národní plán obnovy; boom elektrokol; o knize Svolení.

Spustit audio

Související