Jurodiví odmítači očkování aneb Čím líp se máme, tím víc blbneme

28. březen 2018

Do Francie, rodné země Pasteura, se vrátily spalničky a dokonce na ně umřelo již deset dětí. Očkování proti nim bylo totiž jen doporučené, nikoliv povinné a nechalo se očkovat „jen“ 75 procent dětí. Číslo se zdá být vysoké, ale aby se zabránilo epidemii, je třeba 95procentní proočkovanost.

Francie je zemí, kde se podle výsledků mezinárodního výzkumu nejvíc pochybuje o bezpečnosti vakcinace. O to víc Francouzi holdují alternativní medicíně, v lékárně tvoří většinu sortimentu homeopatika. Ta jsou ceněná víc než preparáty lékařské vědy, včetně vakcín.

Šíří se konspirační teorie, že očkování způsobuje autismus. Za touto přitroublou představou stojí usvědčený podvodník Andrew Wakefield. Dva až tři roky poté, co Britové na základě dezinformace na internetu přestali očkovat své děti, začaly se množit případy spalniček, až v roce 2013 došlo ve Walesu k epidemii.

Dnes je, bohužel, očkování dětí vnímáno částí evropské či americké veřejnosti jako zbytečné nebo dokonce škodlivé. Na internetu se objevuje mnoho hloupých poplašných zpráv, které vymýšlejí laici, často tíhnoucí k mnohdy pošetilým alternativám všeho druhu. Respektování svobody jednotlivce, který si teoreticky může se svými dětmi dělat co chce, ohrožuje v tomto případě celou dětskou populaci.

Má stát se svým zdravotnictvím a lékařskou vědou zasahovat do soukromých životů, bránit děti proti pošetilosti rodičů?

Stejný otazník visí nad riskantními domácími porody. Nebo nad veganskou výživou maličkých dětí. Bláznivost alternativců může mít až zločinné podoby, jistá babička – přísná veganka – zakazovala své dceři, která na ní byla závislá, kojit své dítě, dávala mu jen ovocné šťávy a bylinné čaje. Dítě zemřelo na podvýživu.

V chudých zemích Afriky a Asie rodiče očkování vítají a neodmítají. O našich zemích lze říci – čím líp se máme, tím víc blbneme.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.