Juan Pablo Bertazza: Na prahu Prahy. Argentinský básník o Praze s Prahou v Praze

11. květen 2019

Argentinský básník Juan Pablo Bertazza zavítal do české metropole poprvé v roce 2014 a od té doby se sem pravidelně vrací, naposledy právě v těchto dnech jako host mezinárodního veletrhu Svět knihy. V pořadu Svět poezie uslyšíme ukázky Bertazzovy sbírky Na prahu Prahy v interpretaci Jana Lepšíka. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Když mladý argentinský básník Juan Pablo Bertazza v roce 2014 poprvé navštívil Prahu, byla to láska na první pohled. Genius loci české metropole ho okouzlil natolik, že se sem znovu a znovu vrací, v roce 2017 dokonce na dvouměsíční tvůrčí pobyt v rámci projektu Praha město literatury.

Inspirace pro Bertazzovu sbírku Na prahu Prahy, kterou dvojjazyčně vydalo nakladatelství Novela bohemica, je zjevná. Bertazza je městem okouzlený, Praha ho vábí a on jí podléhá. Není zde cizincem, turistou, ale dalším ze zasvěcených „pražských chodců“. Město se mu otevírá, poznává ho v ulicích i napříč časem, ukazuje i svou temnou tvář.

Bertazza o Praze promlouvá v drobných textech, minimalisticky úsporných jak řeč nesmělého milence. Praha – „Paříž východu“, jak ji opakovaně nazývá – ho fascinuje i děsí současně. A tento komplikovaný vztah ne nepodobný lásce k rozmarné ženě, zdá se, zdaleka nekončí.

Juan Pablo Bertazza se do Prahy znovu vrací, v letošním roce jako host veletrhu Svět knihy.

Účinkují: Jan Lepšík
Úvahu Past jako láska Miloše Urbana z doslovu k Bertazzově sbírce Na prahu Prahy čte Michal Bumbálek.

Připravil: Dominik Mačas
Překlad: Radka Návarová
Režie: Jakub Doubrava

Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.