Jitka Hosprová vydává se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu album věnované českým violovým koncertům

23. březen 2020

Jitka Hosprová je první českou sólistkou na violu. Daří se jí dokázat, že i tento nástroj může mít hlavní roli. Na své nové nahrávce se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu se ujala tří moderních koncertantních skladeb, jež v Čechách vznikly v rozmezí třiceti let na přelomu 20. a 21. století. Album České violové koncerty, které vydává Supraphon v pátek 27. března 2020, představuje skladby Sylvie Bodorové, Jindřicha Felda a Oldřicha Flosmana.

Jitka Hosprová se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu nahrála už dnes téměř zapomenutý Michelangelův kámen, který Oldřich Flosman dokončil v roce 1975 na objednávku k oslavám pětistého výročí Michelangelova narození. Violový koncert Jindřicha Felda, jedno z jeho posledních děl, snese srovnání s tím Bartókovým a z hlediska technické obtížnosti jej překonává; nároky kladené na sólistu jsou zcela hraniční. Ve skladbě Sylvie Bodorové Plankty (název odkazuje na středověkou formu „nářků Panny Marie“) se odráží stísněnost, napětí a bezvýchodnost života v komunistickém Československu 80. let 20. století.

Jitka Hosprová

Jitka Hosprová novou nahrávku okomentovala: „Se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu se mi vždy spolupracuje skvěle. Mám mezi jeho členy celou řadu kolegů ze studií a přátelská atmosféra panovala vždy na koncertech i při natáčení. Je až neuvěřitelné, s jakou koncentrací orchestr pracuje. Velmi složité party zvládají jeho členové nesmírně rychle nastudovat a s přesností nahrát.

To je důležitá věc zvláště v okamžiku, kdy máte před sebou jako sólista velmi náročný part jak technicky tak hudebně. Nahrávky vznikaly ve stylu – co nejméně zásahů – s akcentem na přirozenost záznamu jako na koncertě, což mi vyhovuje, a orchestr k tomu byl skvělým partnerem. Výhodou samozřejmě bylo, že Plankty Sylvie Bodorové a Feldův koncert jsme již společně koncertně provedli.“

Hluboká intimita violy je ve všech třech dílech postavena do kontrastu s mohutným symfonickým zvukem orchestru. Viola se svým hlasem více než kterýkoli jiný nástroj dotýká nejniternějšího skladatelova světa a námětu. Repertoárově objevná a technicky bravurní nahrávka Jitky Hosprové vrací život třem dílům, která si rozhodně zaslouží pozornost interpretů i posluchačů.

Album České violové koncerty vychází 27. března na CD i v digitálních formátech.

autor: SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu