Jemným humorem mění dějiny. Kurt Gebauer představil ucelený soubor své dosavadní práce

11. březen 2020

Sochy, objekty, malby, kresby, grafiky, instalace, fotografie i dokumentaci prací Kurta Gebauera realizovaných ve veřejném prostoru vystavuje Národní galerie ve Veletržním paláci v Praze. 

Sochař Kurt Gebauer se narodil v srpnu 1941 a od raných let se věnuje umění. V šedesátých letech vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze, svými figurálními plastikami reagujícími na absurditu doby normalizace se zařadil do proudu české grotesky, koncem 80. let spoluzakládal volné seskupení 12/15, Pozdě, ale přece... a po roce 1990 působil mnoho let jako vedoucí ateliéru veškerého sochařství na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. 

Čtěte také

„Možná to bude znít vyzývavě, ale asi bych ho zařadil vedle Václava Havla a Bohumila Hrabala. Je v té stejné linii hluboké lidskosti, která na jednu stranu básní a vznáší se ve výškách, ale zároveň je spojená s všedním každodenním životem,” říká o Kurtu Gebauerovi kurátor dosud největší retrospektivní výstavy umělcova díla Michal Novotný.

Jeho těžko zařaditelné pojetí živé figurace mátlo nejen politické cenzory předlistopadového režimu, ale i uměleckou scénu. Pro výstavu byla také jako hlavní linie zvolena linie figurace, převážně té politické, která reaguje usměvavou satirou na minulý režim. V jeho díle vidíme však i další motivy jako oslavu radostného života a přírody, ironii nebo absurditu.

Jeho rozsáhlé a do všech stran expandujícím dílo nalezneme v prvním patře Veletržního paláce v Praze 7 - Holešovicích pod stručným názvem „Kurt Gebauer”.

Výstava KURT GEBAUER probíhá ve Veletržním paláci v termínu 6. 3. 2020 – 27. 9. 2020.

autoři: Karel Oujezdský , Monika Suchanková
Spustit audio

Související