„Její úspěch byl podvod.“ Příběhy slavných: Marilyn Monroe

30. listopad 2018

„Byl to zázrak. Norma Jean vypadala jako anděl. Chvíli jsem tomu nemohl uvěřit. Sexy anděl na zemi. Seslaný přímo mně,“ popisuje ve svých pamětech fotograf André de Dienes první setkání s 19letou Marilyn.

Tehdy se ještě jmenovala Norma Jean Baker Doughertyová. Manželovi oznámila, že se chce rozvést a s de Dienesem vyrazila na cestu po USA. Jméno Marilyn Monroe vymyslel hledač talentů ze studia 20th Century Fox. Později si vzala baseballovou legendu Joea DiMaggia, a ještě později Arthura Millera. Šuškalo se o její závislosti na alkoholu, prášcích i mužích.

O jejich posledním shledání de Dienes řekl: „Její úspěch byl podvod, její naděje zmařeny... Další den mi před dveřmi nechala kytici: výběr z jejích nejnovějších fotografií. Zářící naprosto zavádějícími úsměvy. A já trochu tušil, že to bylo naše poslední sbohem.“

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line (ještě týden po odvysílání). Audioknihy nejde stáhnout.

Marilyn Monroe našli mrtvou 5. srpna 1962 ráno. Zemřela na předávkování léky, které jí podle předpisu podala ošetřovatelka. Vražda, sebevražda, nesprávné dávkování? Kdo ví... Rozhlasové zpracování osudu Marilyn si pohrává s myšlenkou jejího setkání s de Dienesem jen 24 hodin před smrtí.

Logo

Účinkují: Jaroslav Plesl a Zuzana Kajnarová-Říčařová

Scénář: Jiří Houdek

Režie: Izabela Schenková

Hudební spolupráce: Jiří Litoš

Natočeno: 26. 10. 2016

autor: Jiří Houdek
Spustit audio