Jeho dílo lidé oceňují jako jeden z nejpůsobivějších obrazů holocaustu. Arnošt Lustig by oslavil nedožité 90. narozeniny

21. prosinec 2016

Právě dnes by oslavil devadesáté narozeniny jeden z nejvýznamnějších poválečných českých spisovatelů – Arnošt Lustig. Autor knih Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, Dita Saxová nebo Démanty noci se narodil 21. prosince 1926.

„Člověka lze spoutat, jeho touhu po svobodě ne, to taky řekl můj otec a také se mi to strašně líbí,“ citovala pro rozhlasový dokument Lustigova dcera Eva. Spisovatel, scenárista, novinář a pedagog Arnošt Lustig se narodil v Praze. Roku 1941 ho kvůli židovskému původu vyloučili z měšťanky.

Čtěte také

Ani Arnošt Lustig neunikl deportaci do Terezína, prošel koncentračními tábory Terezín, Osvětim, Buchenwald, v dubnu 1945 utekl z transportu smrti. „Když zabíjeli muže ve vojenském věku, tak jsem to pochopil – byla to krutost, ale jak zabíjeli děti, to jsem nikdy nepochopil, protože děti jsou bezmocné,“ vzpomíná Arnošt Lustig.

Tvrdé životní zkušenosti Arnošt Lustig později přetavil do svých knih. Jeho dílo se z valné většiny zabývá tragickým osudem Židů a holocaustem. Po válce působil Lustig jako novinář, v letech 1950 až 1958 pracoval také pro Československý rozhlas jako reportér a režisér.

Řada jeho knih byla zfilmovaná, podle jeho scénářů točili režiséři československé nové vlny, třeba Jan Němec Démanty noci. Po roce 1968 odešel Arnošt Lustig do Spojených států, kde se věnoval také pedagogické práci.

Arnošt Lustig zemřel v roce 2011. Dodnes je jeho literární dílo ve světě ceněno jako jeden z nejpůsobivějších obrazů holocaustu.

autor: era
Spustit audio