Je to nejobnaženější herectví, jaké jsem kdy v rádiu slyšel, říká režisér Karel Weinlich o rozhlasové hře 1984

7. únor 2018

Každou neděli v 11 hodin můžete poslouchat rozhlasový seriál 1984 - dramatizaci románu britského spisovatele George Orwella o světě řízeném totalitní mocí. Na jeho natáčení vzpomínal v Mozaice Karel Weinlich.

Devítidílný seriál vznikl v roce 1991 a režie se ujal rozhlasový režisér Karel Weinlich. Ten působil v Československém a později Českém rozhlase od roku 1949 a jeho domovskou redakcí byla HRDM - Hlavní redakce pro děti a mládež, ve které připravil stovky pořadů, hlavně pohádek. Na to, jaké bylo natáčení Orwellova antiutopického románu, vzpomínal při setkání s Alenou Rokosovou.

Alena Rokosová a Karel Weinlich

S nápadem zdramatizovat román 1984 přišel dramaturg Josef Hlavnička už v roce 1989. Porevoluční nálada začátku 90. let se do tvorby seriálu promítla ve všech směrech... „Dneska, když jsem to po dlouhé době poslouchal, na mě okamžitě dýchla neskonalá atmosféra, která v té době byla,“ říká Karel Weinlich.

Natáčení zabralo dva a půl měsíce a tvůrcům se podařilo oslovit největší herecké osobnosti - Luďka Munzara, Jiřího Ornesta, Borise Rösnera, Josefa Vinkláře nebo Josefa Abrháma. Role Velkého bratra se ujal Rudolf Hrušínský starší, který se dokonce vzdal honoráře.

George Orwell: 1984

George Orwell: 1984 (ilustrační foto)

Devítidílný rozhlasový seriál 1984 je dramatizací stejnojmenného antiutopického románu britského spisovatele George Orwella, ve kterém vytvořil svět, řízený totalitní mocí, před níž není úniku. V Oceánii jsou obyvatelé ovládáni a tajně sledováni diktátorskou silou zvanou „Velký bratr“ a tvrdě trestáni i v případě, že se dopustí jen nevhodné myšlenky proti režimu. Individuální přístup k vlastní existenci, projevování názorů neschválených Stranou, která společnosti vládne, jakýkoliv odlišný krok v životě, jenž je předem nalinkován, není možný. I přesto se v této fiktivní zemi naleznou jedinci, kteří nevěří propagandě a vůči zastrašování jsou odolní. V rozhlasové úpravě jednoho z nejvlivnějších literárních děl 20. století uslyšíte v úloze hlavního hrdiny Jiřího Ornesta, v roli Velkého bratra Rudolfa Hrušínského st. Každý díl on-line k poslechu po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jak vzpomíná Karel Weinlich, nebyl nikdo, kdo by nabídku účinkovat v tomto projektu odmítl. „Staly se tam tak ohromné věci, že jsem třeba nabídnul účinkování širokému spektru herců a stále se hlásili noví a noví, kteří se chtěli zapojit. Mnohdy jsem jim nechal na výběr, aby si sami určili, co by tam chtěli hrát. Když jsme to začali číst, lidé byli tímto titulem a tou dobou nadšení, uvědomili si, jak je totalita evoluční. Každý se tam našel. Včetně mě.“

Karel Weinlich nemá rád, když se o něm mluví jako o rozhlasové legendě. Vždy znova připomíná, že všechno, co kdy dělal, je výsledkem týmové práce. A seriál 1984 obzvlášť…

Spustit audio