Jan Hřebejk: Lorenc/Ferenc se mezi těma gerontoidníma darebákama z UV vyjímal

4. prosinec 2018

Vysílání úspěšného seriálu Rédl o stíhání posledního šéfa StB generála Ference náhodou provázela kontroverzní přednáška bývalého šéfa StB Alojze Lorence na akademické půdě. Právě Lorenc je předobrazem Ference. Co si o jeho výstupu myslí režisér seriálu Jan Hřebejk?

„Lorenc se mezi těma zločincema z UV vyjímal. Mězi těma gerontoidníma blba a darebákama, který tam drželi Rusáci. Najednou tam byl pán, kterýmu nebylo ani padesát let a výrazně je převyšoval inteligencí. Teď je tento slovenský občan vysmátej, bohatej bezpečnostní poradce,“ hodnotí bez skrupulí ve vysílání Dvojky režisér seriálu Jan Hřebejk.

Poslední šéf StB Alojz Lorenc na Univerzitě Karlově

„Kdyby tady v rádiu v primetimu hlásal, že komunismus byla paráda a pojďme se k tomu vrátit  nebo by tady věšel bulíky, že to byla parta, co to myslela dobře a vlastenecky, tak by to asi bylo špatný. Ale pozvat ho na  akademickou půdu před dospělý vysokoškolský studenty žurnalistiky považuju za naprosto legitimní. To musíme prostě už taky věřit těm lidem, že mají vlastní rozum a udělají si sami obrázek.“

Čím byl TV seriál pro samotného Hřebejka výjimečný? Čeho by si diváci v něm měli všimnout? Jaký má Hřebejk vztah k poezii a jak vzpomíná na Petra Šabacha?

autoři: Vladimír Kroc , rota
Spustit audio

Související