Jan Fic & Martin E. Kyšperský: Urbánní bluesman a létající producent z Květů improvizují ve studiu

20. listopad 2019

Živý koncert ve studiu a pohled do zákulisí vzniku alb Muchy, Cermaque nebo hudby pro seriál Svět pod hlavou. Hosty Pavla Klusáka byli Jan Fic a Martina E. Kyšperský.

Už máte svou cigar box guitar, kytaru z krabice od doutníků? Stavitel kytar Jan Fic mluví v ArtCafé o nástrojích v době recyklace, kdy lze dát další kytarový život ozvučné desce z odepsaného piana.

Nebát se pracovat s chybou

Album Město vydal Jan Fic vlastním nákladem. Písně podezřelé z inklinace k městskému blues znějí na desce v bohatých aranžmá Martina E. Kyšperského z kapely Květy. Ve studiu Vltavy ožily v odlišném, jedinečném tvaru: hrané na přání hudebníků jen na běžné studiové mikrofony, s Kyšperského megafonem, perkusemi, elektronikou, gumovým kohoutem a saxofonem Radima Hanouska. V chuti improvizovat byli hosté hudebního speciálu Pavla Klusáka nezadržitelní.

Kyšperský se během let stal významným producentem a spolupracovníkem svých kolegů na nezávislé scéně. Objevil a jako producent a spoluhráč uvedl do světa Nikolu Muchu, otiskl se i do písničkářských projektů Cermaque, Prune, Evolet, Tayna a dalších. O těchto spolupracích, včetně padělku svazáckého rocku pro televizní seriál Svět pod hlavou, vypravuje v hudebním ArtCafé a uvádí jednotlivé nahrávky. Díky svojí potřebě odžívat si rozmanité muzikantské polohy se stal Martin E. Kyšperský jedinečnou osobností na dnešní české scéně. 

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Související