Jak vypadá ráno spisovatele? Létající redaktorka vyrazila za Michalem Vieweghem na Sázavu

Knížky Michala Viewegha jsem znala z naší rodinné knihovny, takže jsem ho začala číst už někdy v dospívání. Nejvíc mě samo sebou bavily pasáže o sexu. Že ho dnes už o sexu psát tolik nebaví mu ale nezazlívám. Vždyť se to dá pochopit. Před lety mu totiž praskla aorta a on jen zázrakem přežil.

Na rozhovor jsem se vyloženě těšila. O Michalovi se ví, že už léta žije na Sázavě, kam jsem za ním namířila. Krásné menší městečko uprostřed lesů a blízko vody. Slunečné, téměř letní počasí, dávalo celému výletu ten správný punc. S mojí kolegyní a moderátorkou Lenkou Vahalovou (znáte ji určitě z našeho vysílání) jsme vymyslely, že uděláme takový dvojrozhovor a domluvily se, že se potkáme až na místě. Všechno ale začalo trošku jinak, než jsem si představovala.

Hledání klíčů od auta. Ano. To je moje prokletí. Taky se vám stává, že když někde potřebujete být na čas, něco vám to pokazí? Nakonec jsem je našla, ale to už jsem měla pěkné zpoždění. Po cestě jsem si pak říkala, že to máme s Michalem možná společné. Krátkodobá paměť se mu vytratila po úrazu a netají se tím, že co si nenapíše, to zapomene. Pro spisovatele celkem nepříjemná záležitost.

Na místo jsem dorazila lehce nervózní z pozdního příchodu. Během rozhovoru se ale nervozita vytratila a my jsme spolu natočili, sedíc v jeho zahradě na křeslech, krásný rozhovor. Tak snad se bude líbit i vám. A nebojte, podobných rozhovorů bude víc. Tak snad bude ten příští na čas.

Vaše létající redaktorka

#letajiciredaktorka

P. S.: Už v sobotu dopoledne se můžete těšit na Michala Viewegha v pořadu Host Lenky Vahalové.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.