Jak si Gene Deitch kvůli pražské lásce neohlídal Oscara

14. březen 2018

Gene Deitch patří k velkým osobnostem animovaného filmu. Filmy jsou jeho život. Za svých téměř čtyřiadevadesát let jich stihl natočit a zprodukovat ohromné množství – a posbíral za ně i spoustu cen. Většinu z nich má vystavených doma v obýváku. Je na ně hezký pohled; mnohem raději, než o cenách, mluví ale Deitch o lidech, bez nichž by je neměl. Jeho kniha Z lásky k Praze je takových lidí a lidiček plná. O knize i svých „hrdinech“ mluvil známý filmař ve vltavské Mozaice.

Na poličce má samozřejmě i Oscara za film Munro. Sošku už tak má ten, komu patří, byly s tím ale trochu problémy. „S Oscarem jsem nepočítal, ani s tím, že bych jel do Hollywoodu na ceremoniál. Producent Bill Snyder, aniž by mi to řekl, tedy (tak trochu tajně) přihlásil snímek pod svým jménem – a Oscara dostal on! Nevadí, stejně všichni věděli, že patří mně,“ vzpomíná režisér, výtvarník a animátor na události staré bezmála šedesát let.

Stejnou dobu už žije v Praze. V roce 1959 ho Bill Snyder přemluvil, aby na chvilku odjel do Prahy dohlédnout na výrobu některých animovaných seriálů v pražském studiu Bratři v triku. Čeští animátoři byli totiž vyhlášení až v Americe a výroba tu byla levnější. Na oplátku Deitchovi slíbil, že mu zaplatí vysněný film, právě Munro. Gene si ve smlouvě vymínil, že nebude muset v Praze strávit víc, než deset dní, odcestoval… a v Praze je dodnes. Za vším hledej ženu – v tomto případě vedoucí pražského studia Zdeňku Najmanovou. Gene se zamiloval, Zdeňka taky, oba se rozvedli se svými stávajícími partnery a za čtyři roky (Genův rozvod se poněkud protáhl) byla svatba.

Tváří letošních Oscarů je Tvář vody, vizuální Oscar pomyslně putuje i do Česka

Tvář vody

Měla nejvíc nominací, a taky si nejvíc oscarových sošek, celkem čtyři, odnesla – řeč je o snímku mexického režiséra Guillerma del Tora Tvář vody. Zmíněný tvůrce má i Oscara za režii. Cenu za nejlepší neanglicky mluvený film získala Fantastická žena chilského režiséra Sebastiána Lélia. Čerstvé oscarové výsledky ve vltavské Mozaice okomentovala filmová kritička Alice Aronová.

Kniha z lásky k Praze se čte jedním dechem. Je napsaná čtivě a vtipně, a pochvalu zaslouží i český překlad. „Můj text není snadné překládat, vznikl především jako lidové čtení pro Američany. Setkání s Radkou Smejkalovou bylo velkým štěstím. Zvládla to skvěle, přesně našla můj hlas,“ pochvaluje si Gene Deitch.

Kniha vychází česky poprvé, ovšem v Americe za sebou má už šest vydání. „Dělali jsme si malý průzkum, a zjistili, že ji hodně kupovali Češi. Mnoho lidí mě dlouho tlačilo i do českého vydání. Zdeňka to ovšem brzdila – je velmi skromná a nestojí o publicitu,“ vysvětluje Deitch. O své manželce v knize skutečně vypráví obdivně a s láskou. Tihle dva se prostě museli najít.

Universum Brdečka. Celovečerní dokument připomíná legendu českého filmu

Universum Brdečka, 2017

Do kin se dostává dokument Universum Brdečka. Představuje spisovatele, scenáristu, výtvarníka, animátora a režiséra Jiřího Brdečku.

Knížka popisuje Prahu, Československo a Česko pohledem Američana. Autor vypráví svůj příběh a příběh animovaného filmu, ovšem kulisy, ve kterých se tyhle příběhy odehrávají, nelze pominout. A tak se dočteme, jak to u nás vypadalo v době největších komunistických zločinů, za tání v šedesátých letech, v době normalizace, během sametové revoluce… a dnes. Stručně a výstižně. Deitch by byl vynikajícím novinářem, ať už reportérem nebo třeba sloupkařem. Umí vystihnout to nejpodstatnější a nejzajímavější, a korunovat to skvělou pointou. Sem tam to navíc koření zajímavým dokumentem. Třeba účtenkou, která vypadá jako orientální spis nejvyšší důležitosti. „Vedle studia, kde jsme pracovali, byla malá restaurace. Nebyla moc dobrá, ale chodili jsme tam právě kvůli těm účtenkám. Vždycky jsme dlouho zkoumali, jestli jsou na ní opravdu čísla nebo nějaké orientální písmo,“ vybavuje si režisér.

Vedle vzpomínek na Jana Wericha, Jiřího Brdečku, Jiřího Trnku nebo Leopolda Stokowského obsahuje kniha i spoustu vtipných historek. Dohromady pak tvoří jeden z originálních kamínků v mozaice československých a amerických dějin a animovaného filmu.

Spustit audio