Jak nakrmit diktátora. Bizarní kuchařka Witolda Szabłowského o tom, na co měli chuť šílenci

26. únor 2022

Witold Szabłowski procestoval čtyři kontinenty, aby našel a vyzpovídal osobní kuchaře několika světových diktátorů. A aby zjistil, jestli ovlivnili svým kuchařským uměním nějak chod dějin. Co vařili nejhorším diktátorům 20. století v době, kdy tito utlačovali a masakrovali obyvatele vlastních zemí? Co třeba snídal Saddám Husajn, když vydal příkaz otrávit plynem desítky tisíc Kurdů? Co obědval Pol Pot v časech, kdy téměř dva miliony Khmerů umíraly hlady?

Witold Szabłowski: Jak nakrmit diktátora
Účinkují: Jiří Valůšek, Marie Durnová, Zdeněk Bureš, Vladimír Hauser, Pavel Hromádka, Ladislav Kolář, Vladimír Krátký, Jaroslav Kuneš a Viktor Skála
Připravila: Jaroslava Jiskrová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Jarmila Horáková
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 11. 2. 2022

Co večeřel Fidel Castro, když svět stanul kvůli sovětským raketám na Kubě na pokraji jaderné války? Byl Idi Amin opravdu kanibal? Na co si musel dát pozor kuchař Envera Hodži, aby neskončil ve vězení?

Příběhy životních osudů a kariér kuchařů, kteří stáli diktátorům nablízku, odpovídají nejen na tyto otázky.

„Poznal jsem dějiny 20. století viděné dveřmi do kuchyně,“ říká Witold Szabłowski. „Dozvěděl jsem se, jak přežít v nesnadných dobách. Jak nakrmit šílence. A díky jejich kuchařům jsem pochopil, odkud se na světě berou diktátoři. Dnešní situace diktátorům hraje do karet a vyplatí se o nich vědět co nejvíc.“

Každá změna se musí stát nejdřív v hlavě

Witold Szabłowski: Jak nakrmit diktátora

Witold Szabłowski (1980) patří k výrazným představitelům polské školy literární reportáže. Vystudoval žurnalistiku a politologii ve Varšavě a v Turecku, pracoval jako televizní zpravodaj a reportér v deníku Gazeta Wyborcza.

V Česku není zatím tak proslulý jako jeho kolega a učitel Mariusz Szczygieł, ačkoliv tady vydal už řadu oceňovaných knih. Například vynikající reportáže o rozkročení Turecka mezi Východem a Západem – Vrah z města meruněk, jejichž anglické vydání je britským PEN klubem a časopisem World Literature Today považováno za jednu z nejdůležitějších překladových knih roku 2013.

Čtěte také

Vyšla mu také kniha se svědectvím o etnických čistkách na Volyni – Spravedliví zrádci. Před časem se objevila na českém trhu kniha Tančící medvědi – v níž mu osudy cvičených medvědů, kteří jsou pouštěni na svobodu, slouží jako metafora vývoje zemí bývalého sovětského bloku po pádu tamních komunistických režimů.

Každá změna, i společenská, musí proběhnout nejdřív v hlavě, říká svými reportážemi autor, a je jedno, zda je to hlava medvěda, nebo člověka. Svědčí o tom i Szabłowského poslední kniha Jak nakrmit diktátora, která v roce 2019 vyšla současně v USA i v Polsku a zvítězila v literární soutěži o nejlepší světovou publikaci na kulinární téma za rok 2021.

Ale nejde o kuchařku, jak by se na první pohled zdálo, ačkoliv obsahuje i recepty.

Spustit audio

Související