Jak jít životem? Naučte se mít rádi, co vám vadí, radí psychiatr Radkin Honzák

5. prosinec 2019

Víc než na chorobné stavy, se zaměřuji na potenciál, který je v člověku, objasnil v Blízkých setkáních psychiatr a pedagog Radkin Honzák.

„Mně se líbí příběh o člověku, který si zakládal na úžasném trávníku. Pak se mu tam vysemenily pampelišky. Bojoval s nimi dva roky. Pak napsal na ministerstvo, co má dělat. Do šesti týdnů mu přišla odpověď: Budete se muset naučit mít je rád. To je cesta, jak jít životem. Ani nemusíte slevovat ze svých zásad.“

Radkin Honzák

„Je třeba dělat hranici mezi dobrem a zlem,“ prohlásil v Blízkých setkáních Radkin Honzák. „Psycholog Zimbardo udělal pokus, kdy postavil auto s rozbitým sklem do dobré a špatné čtvrti. V té špatné bylo rozebrané do čtyř hodin. V té dobré volali lidi na policii. Návrat k slušnému jednání mezi lidmi dá společnosti více bezpečí a bude méně manipulovatelná.“

Strach je vždycky brzda

Kdy je strach brzdou, která chrání, a kdy naopak zabraňuje jít dál? „Vždy je to brzda. Když pokusné osoby řeší nějaké úlohy a jednomu z nich řeknete, ať si představí, že doma hoří, tak je jeho výkon o 15 procent slabší. Winston Chruchill říkal: strach je reakce a odvaha je rozhodnutí,“ odpověděl na otázku moderátorky Terezy Kostkové. 

Je v naší moci změnit se? Spletli jsme si svá přání s potřebami? Kolik lidí je ochotno poslouchat autoritu? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk

Související