Jáchym Topol: Šílený srdce. Civilní a tvrdá poezie undergroundu

25. červenec 2021

V rámci vltavského Léta v undergroundu uvádíme malou přehlídku českých undergroundových básníků z rozhlasového archivu. Poezie se stala českému undergroundu jedním z významných výrazových prostředků. Těžko si tedy bez ní udělat o jeho první či druhé generaci ucelenou představu. Také proto v nedělním Světu poezie představujeme i neučesanou a expresivní poetiku Jáchyma Topola. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Tento pořad není vhodný pro děti a mladistvé. Součástí umělecké výpovědi autora jsou expresivní výrazy.
Účinkují: Lukáš Hlavica, Vladimír Kudla
Připravil: Miloš Čermák
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: 1991
Alexandr Vondra a Jáchym Topol na společném výletě

Jáchym Topol (1962) je dnes především oceňovaným prozaikem. V roce 1991, kdy z jeho díla vznikl Svět poezie s názvem Šílený srdce, bylo ovšem možné o něm ještě mluvit takřka výhradně jako o básníkovi – a ovšem také jako o tehdejším reportérovi časopisu Respekt a šéfredaktorovi Revolver revue. Patřil k básnické generaci, která dospívala na přelomu 70. let.

Zatímco mýho bratra zavřeli, potloukám se po hospodách, žvaním, spím s holkama, a myslím si, že píšu. Zatímco se předák kmene sebevraždí dřinou tý svý hlavy, nechodím nikam, jen blbnu s variací na šedesátej verš o ničem.
Jáchym Topol, ze sbírky Miluju tě k zbláznění, 1990

Napsal několik básnických sbírek vydaných v samizdatu. Sbírka Náhodnejc 23 vyšla v roce 1985 pod pseudonymem J. Tma, sbírky Vlhký básně a jiný příběhy a Krajina s indiánama jsou z roku 1988. Sbírku Miluju tě k zbláznění, ze které je sestaven předkládaný pořad, vydalo v roce 1990 nakladatelství Atlantis. Poezie Jáchyma Topola je civilní a tvrdá, takový je básník i jeho básně, taková byla jejich doba.

autor: Miloš Čermák
Spustit audio

Související