Hranice mezi uzdravením a vylepšením člověka není ostrá, varuje biolog Jaroslav Petr

5. květen 2020

„S každým vědeckým objevem vyvstává otázka, jestli smíme všechno, co umíme,“ svěřuje se biolog a bioetik Jaroslav Petr v Blízkých setkáních. 

„Když sáhneme do dědičné informace člověka, můžeme například opravit gen, který způsobuje vážnou dědičnou chorobu. Zachráníme tak život třeba dítěti, které by ve dvou letech zemřelo,“ vysvětluje Jaroslav Petr.

Druhá strana mince je vylepšení člověka. „Tady už musíme být opatrní, protože hranice mezi uzdravením a vylepšením není ostrá. Zásah do dědičné informace by měl být, jen když s ním souhlasíte.“

Stáří jako nemoc?

Jaroslav Petr

Lékaři dnes nahlížejí na stárnutí jako na nemoc. Neduhy stáří se často dají léčit, ale není to jednoduché. „Věda může pomoci v tom, že do svých 90 let budeme žít aktivně, s radostí a důstojně.“

My sami jsme do jisté míry strůjci svého stáří. „Pokud ale nebudeme brát ohledy na svůj organismus a žít zdravě, pak nám žádná zázračná pilulka ve stáří nepomůže. Stáří patří k životu. Nesmíme v něm vidět nepřítele,“ uzavírá Jaroslav Petr.

Jak se přenáší choroby ze zvířat na lidi? V čem je nový typ koronaviru odlišný od ostatních přenosných chorob? Jakým novým objevem se teď zabývá?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.