Hlavním motorem je pro mne hudba, z hudby čerpám energii a sílu pro běžný život, říká Felix Slováček

20. červenec 2015

Šéfoval dirigentům Československého rozhlasu. Na stanici Český rozhlas Dvojka po letech oživil i svůj hudební pořad Felixír. Co pro Felixe Slováčka znamená rozhlas, svěřil v rozhovoru během Dne otevřených dveří.

Felixe Slováčka jsme zastihli, právě když se z vysílacího studia Dvojky, kde byl hostem pořadu Nezatloukat Hanky Švejnohové, vracel do studia S1 k autogramiádě. Čekalu tu na něj spousta lidí s podpisovými kartičkami. A my s mikrofonem.

Jaký je Váš vztah k rozhlasu?

V roce 1983 jsem udělal konkurz na pozici šéfdirigenta Tanečního orchestru Československého rozhlasu a Jazzového orchestru Československého rozhlasu. Měl jsem pod sebou ještě tři další dirigenty jako například pana Popelku nebo pana Hálu. Dvacet let jsem byl šéfem tohoto tělesa, a když byly tyto orchestry vyloučeny z Československého rozhlasu, pokračoval jsem dál přes svou agenturu.

Dělali jsme veřejné koncerty a podobně. Už v té době jsem měl vlastní pořad, který se jmenoval Felixír. Ten ovšem i s orchestrem zrušil tehdejší ředitel, pan Kasík. Trvalo to až do této doby, kdy přišel současný ředitel. Felixír tedy už zase vysílám, a jak to bude s orchestrem, to se uvidí.

Vy jste všeobecně vnímán především jako hudebník. Kde je rozhlas v žebříčku vašich hodnot? Hlavně ve vztahu právě k hudbě?

Hudba je samozřejmě má láska a vášeň, rozhlas má ale jako médium nezastupitelnou roli. Ke svým posluchačům proudí neustále. Kdykoli si zapnete rádio, hned se dozvíte úplně o všem, co se kde ve světě děje. Dozvíte se vše, co vás zajímá. Ať jde o politiku, sport, kumšt. Dozvíte se cokoli! Hudba je na prvním místě mých životních vášní. Ale rozhlas má mezi nimi také velmi podstatné místo.


Felix Slováček v audioarchivu iRadio
- jako host Nočního Mikrofóra
- jako hudební téma pro Karla Gotta
- jako host Nedělního šálku kávy s Miroslavem Donutilem

Pan Munzar vzpomínal své první rádio, které si sám sestavil…

To byla krystalka. Také jsem se o to pokusil. A dokonce to i hrálo! S panem Munzarem jsme podobně staří. Budeme mít v tomto ohledu tedy i podobné vzpomínky.

Jak vypadá Váš pracovní týden? Na Dvojce máte opět svůj pořad Felixír, do toho koncerty, nyní i malý vnuk…

Myslím, že se všechno dá celkem bez problémů zvládat. Pro mne je hlavním motorem hudba. Když máme koncert, tak na to já se strašně těším, z hudby čerpám energii a sílu pro běžný život.

Felix Slováček s Hankou Švejnohovou na autogramiádě během Dne otevřených dveří Českého rozhlasu

Hudební pořad Felixír nevkládáme do webového audioarchivu iRadio. Poslouchejte ho živě. Každý pátek od 21:30 na Dvojce.

autor: Lucie Juráčková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.