Herečka Martha Issová: Kdybych měla vybrat jeden český film všech dob, tak to bude Intimní osvětlení

3. červenec 2016

Na karlovarském festivalu viděla otevírací film Anthropoid, oslnila ji rekonstruovaná verze filmu Intimní osvětlení režiséra Ivana Passera. Herečka Martha Issová je porotkyní karlovarského festivalu, a jak sama přiznává, s touto rolí je velmi spokojená.

„Porota funguje tak, jak se domluví, že fungovat bude. Záleží na lidech, v tomto směru jsem se složením maximálně spokojená,“ říká v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným v mobilním studiu na Sadové kolonádě v Karlových Varech.

Karlovarský festival má velmi ráda – intenzivní čas, který člověk může strávit od rána do večera v kině. „Mám možnost se setkat s lidmi z různých zemí, všichni se nějakým způsobem zabývají filmem, ale každý trochu z jiného směru, těším se na tu konfrontaci,“ říká.

Na snímky se celá porota dívá s dalšími diváky ve velkém sálu v Hotelu Thermal, což je podle ní správné. „Když se díváte někde v soukromí na film, tak je to jiný druh zážitku, než když sedíte ve velikém sále spolu s dalšími lidmi. Mám raději kolektivní zážitek,“ vysvětluje.

Čtěte také

Festival je sice na samém začátku, ji už ale velmi nadchla rekonstruovaná verze filmu Intimní osvětlení. „Dodnes se z toho nemůžu vzpamatovat, je to čirá krása. Kdybych měla vybrat jeden český film všech dob, tak to bude Intimní osvětlení,“ podotýká s tím, že film určitým způsobem zachycuje život.

Marta Issová na KVIFF

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.