Francie se loučí s Belmondem. „Byl stále usměvavý, s ním odchází určitý způsob života“

Francouzi dnes naposledy vzdají čest Jeanu-Paulu Belmondovi. Slavný herec zemřel v pondělí ve věku 88 let. Celonárodní pieta se koná v pařížské Invalidovně za účasti prezidenta Emmanuela Macrona, členů vlády a hercovy rodiny. Poslední roky svého života prožil Belmondo v centru Paříže poblíž nábřeží Seiny. Jak na něj vzpomínají jeho sousedé?

Poslední roky svého života strávil Jean-Paul Belmondo ve velkém domě v ulici Saints-Pères ve čtvrti Saint-Germain-des-Près. Právě sem se s ním někteří Francouzi přišli rozloučit. Velmi oblíbený byl i mezi místními obyvateli.

Čtěte také

„Všichni ho milovali. Vídávala jsem ho venčit psa. Poslední dobou ale dům opouštěl jen ve svém autě. Já tady bydlím 23 let, a když jsme se sem přistěhovali, tak už tady žil,“ popisuje Aurore, která bydlí hned naproti v domě se zelenými dveřmi. Svého psa Butche chodí venčit na stejná místa jako Belmondo.

Jeho úsměv bude chybět

Dál od nábřeží Seiny narazí člověk na lahůdkářství 75leté Annette, k níž svého času chodil nakupovat i další francouzský herecký velikán Gérard Depardieu. Belmonda často vídávala na ulici. Jeho smrt Annette velmi zaskočila.

Annette vlastní lahůdkářství nedaleko Belmondova domu. Slavného herce vídavala na ulici. Prý byl vždycky veselý a všechny zdravil.

„Opravdu mě to bolí. S Belmondem odchází mé mládí a určitý způsob života. Nevím, jak je to u vás, ale mám pocit, že v naší společnosti chybí vřelost a převládá násilí. Belmondo byl veselý a stále usměvavý. To nám tady bude chybět,“ líčí.

Annette vzpomíná nejen na filmy, ve kterých Belmondo zářil už jako velká hvězda francouzského filmu, ale i na jeho začátky. „Mně se líbily filmy jako Opice v zimě nebo třeba U konce s dechem. Víte, bude mi 76 let a tohle jsou snímky mého mládí,“ vzpomíná.

V Annettině obchodě zní písně dalšího francouzského velikána, zpěváka Charlese Aznavoura, který zemřel před třemi lety a se kterým se Francouzi také loučili v pařížské Invalidovně. Na jejím čestném nádvoří bude rakev s Belmondem vystavena po čtvrté hodině odpoledne.

autoři: Martin Balucha , jkh
Spustit audio

Související