Emil Hakl: Myslím, že solidarita vydrží Čechům dva tři měsíce. Jenže tohle je i naše válka

4. duben 2022

„Je to i naše válka, protože se týká celé Evropy,“ říká o ruské invazi na Ukrajinu spisovatel Emil Hakl. V úvaze pro sérii Střepy s názvem Zpráva z konce března hodnotí vývoj konfliktu a ptá se, jak asi skončí. V rozhovoru dodává: „Rusko má ze strategických důvodů veliký zájem o Pobaltí. Nevím, jakým způsobem by se válka mohla rozšířit. Teď je to na hraně. Může se to stát velmi snadno. Vnímám to tak, že v podstatě už ve válce jsme. Není to válka studená, spíš polohorká.“

Jako dítě zažil spisovatel Emil Hakl v roce 1968 sovětskou invazi do Československa.

Čte: Pavel Batěk
Připravili: Daniela Vrbová, Pavel Vondra

„Můj děda mě učil po tancích házet kameny, spíš malé, nebyly to dlažební kostky – učil mě vyjádřit vzdor, ale zároveň tak, aby nás nezastřelili. Myslím, že to docela zvládl. Tehdy jsem byl z tanků samozřejmě nadšený, až později jsem pochopil, že je vhodné se vzepřít,“ říká spisovatel. Jeho Zpráva z konce března je v sérii Střepy výjimečná díky Haklovu originálnímu humoru.

Jak dlouho vydrží Čechům solidarita s Ukrajinci, kteří se doma brání a do Česka posílají své ženy a děti, Hakl neví:

„Můj odhad je dva až tři měsíce. Pak to začne pomalu opadat, protože Češi nejsou dost pevní, nejsou naučení poskytovat trvalou pomoc potřebným. Ale možná také ne. Ono je vůbec zázrak, že se toho tak vehementně chytili jak organizace, tak obyčejní lidé.“ 

Střepy – vnímavý spisovatelský pohled na svět otřesený válkou na Ukrajině.

Válka by ale podle něj mohla proměnit českou literaturu. „V posledních letech byla až na výjimky taková umrněná, zabývala se sama sebou, svými psychickými problémy, nebo minulostí, snažila se napravit křivdy, které se staly někde v Sudetech. Proč ne, to má také smysl. Ale teď by mohla začít úplně nová vlna. Přál bych si to, protože válka se nedá jen tak přeskočit, odestát, zakamuflovat,“ je přesvědčený Emil Hakl.

Poslechněte si novou epizodu podcastu Střepy, v pátek po půl desáté na Plusu. Střepy vysíláme každé pondělí, středu a pátek v čase po 9:30.

Všechny díly najdete postupně na webu Českého rozhlasu Plus a jako podcast v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autoři: Daniela Vrbová , Emil Hakl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.