Eliška Krausová: Kolumbijci si umějí dělat legraci sami ze sebe. Stejně jako Češi

10. červen 2014

V roce 1968 odjela jako postgraduální studentka španělštiny do kolumbijské Bogoty, po srpnové okupaci se ale do rodné vlasti nevrátila. „Byla jsem přesvědčená, že se s rodinou už nikdy neuvidím, domů jsem psala jen dopisy,“ říká Eliška Krausová, ředitelka odboru mezinárodní spolupráce na Pedagogické univerzitě v kolumbijské Bogotě, ale také zakladatelka krajanského spolku v Kolumbii.

V Kolumbii se cestuje nelehko

„Kolumbie je krásná a obrovská země, plná rozporů, lidé jsou hodní, příjemní a veselí,“ vysvětluje Eliška Krausová s tím, že Kolumbijci mají podobný smysl pro humor jako Češi. „Dělají si legraci sami ze sebe,“ usmívá se.

Čtěte také

Kromě působení na univerzitě je zakladatelkou Asociace kolumbijsko-českého přátelství, Asocheca. Často ale hraje roli zastupitelského úřadu – české velvyslanectví pro Kolumbii sídlí až v Peru a lidé se na ni obracejí s žádostí o radu, když chtějí v zemi cestovat.

Za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí získala Eliška Krausová cenu Gratias agit

„Kolumbie není země pro baťůžkáře, geografie je obtížná, cesty a silnice jsou špatné, lidé tam ani nestopují. Půl hodiny cestujete ve vedru, pak přijedete do hor, kde je zima. Na tento typ turismu země není připravená,“ vysvětluje.

Jak vypadá život v Kolumbii? Proč jsme si s Kolumbijci podobní? A jak se dívala její rodina na to, že se provdala za Kolumbijce? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.