Dvě nová alba během dvou dnů. „Líbila se nám ta perverze,“ říkají Midi Lidi

3. červen 2021

Midi Lidi mají nové album. Vlastně hned dvě. 1. června vyšla pátá studiová řadovka Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád a den nato elektropopová pětice pustila do světa rovnou i šestou s názvem Heal The World, konečně! „Dvojalbum jsme zavrhli, protože ten formát nám nevyhovuje. A zároveň se nám líbila ta perverze, že vyjdou obě den po sobě,“ glosují lakonicky genezi celého nápadu Prokop Holoubek a Petr Marek v rozhovoru o páté a šesté desce Midi Lidí.

„Původní plán byl vydat s vyplazeným jazykem aspoň jednu desku, ale nakonec jsme, i díky covidovému bezčasí, udělali tolik songů, že jsme řešili, co s tím množstvím,“ říká Prokop Holoubek. Základy nejstarší písně z obou nahrávek, Berana, se ale datují až do roku 2008, kdy Midi Lidi pracovali na albu Hastrmans, Tatrmans & Bubáks. „Cyklicky se nám pak jako zvukové demo vracela při každé další desce, ale nevěděli jsme co s ní. Až teď najednou Péťa napsal i text a píseň dostala konkrétnější formu.“

Obě desky jsou podle Petra a Prokopa uzavřenými celky, a i proto je bude možné během prázdnin koupit na samostatných barevných dvouvinylech s překvapením. Podobně dlouhý jako stopáž obou nahrávek dohromady je i seznam jmen, která Midi Lidi v souvislosti s jejich vznikem uvádí. „Poděkování jsou v podstatě trojího druhu: blízkým lidem, kteří nám k té desce pomohli, hudebním vlivům a inspiracím a přiznáním toho, co jsme okopírovali,“ vysvětluje Petr Marek desítky jmen na seznamu.

Proč došlo v rozhovoru i na téma Vinnetoua coby postavy, do které byly zamilované obě členky kapely? Budou Midi Lidi hrát naživo píseň Chopok? A jak si někdy Petr Marek zaznamenává nápady na texty nových písní? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.