Dukla 61, Zátopek… Režisér David Ondříček přibližuje, jak se rodí filmy

1. červenec 2018

Režisér David Ondříček kvůli filmu Dukla 61 sfáral mezi havíře. A nyní se připravuje na natáčení filmu Zátopek, ale jak sám říká, na maraton se určitě nechystá. Za to Martha Issová, která bude hrát Danu Zátopkovou, se už naučila slušně házet oštěpem.

„Už jsem dělal dokument o Emilu Zátopkovi, tak se znovu budu dívat na materiály, zkusím to překonat hlavou než nohama,“ usmívá se režisér.

Myšlenka na snímek, který se má točit v dubnu příštího roku, se zrodila už v roce 2007 – film se podle Ondříčka musí nejdříve urodit, než se člověk pro něco rozhodne.

S havíři se spřátelil

Film Dukla 61 sklidil ve vysílání České televize velký úspěch. Projekce proběhly i v Havířově, což byl velký zážitek – nechyběli havíři pamětníci, se kterými seděli dlouho do noci a povídali si. „Byli z filmu nadšení, ale berou to jako film, realita je vždy trochu jiná,“ říká.

Co všechno může způsobit kyslíkový stan? Adam Sedlák debutuje filmem Domestik

Moderátor Jan Pokorný a režisér Adam Sedlák na karlovarském filmovém festivalu

Film o kolech, ale bez kol. I tak by se dal charakterizovat film Domestik režiséra Adama Sedláka. A snad i proto, že sám jako režisér bere film spíše jako festivalový, tak byl zařazen do hlavní soutěže karlovarského festivalu.

Během natáčení začal objevovat celý kraj jak na povrchu, tak v podzemí. Spřátelil se také s mnoha lidmi. Přesto k filmu měl i další motivaci – rozevírající se nůžky mezi Prahou a ostatními městy.

„Přeci jenom jsme jeden stát, žijeme v něm a jsem přesvědčen, že navzájem máme mnoho společného Máme se rádi, jen je potřeba ten dialog otevřít,“ uzavírá s tím, že chtěl, aby film měl jednotící prvek – velké město přiblížit k menšímu a naopak.

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio