Do kin míří dokumentární film o Jizerkách. Jak vznikal i o čem je, prozradil jeho autor Viktor Kuna

Jen pár dní schází do premiéry dokumentárního snímku Jizerské hory. Poprvé ho diváci budou moct zhlédnout v jabloneckém kině Radnice v už 11. února. Jak film vznikal, vyprávěl ve studiu Českého rozhlasu Liberec Ivetě Kalátové jeho autor Viktor Kuna.

Bývalý houslista a v současnosti filmař už má na kontě dokument o našich nejvyšších horách, nazvaný prozaicky Krkonoše, který měl premiéru v lednu 2017. Ten se z amatérského projektu stal snímkem, který podle Viktora Kuny vidělo téměř 20 tisíc lidí, promítají ho ve školách, vysílala ho Česká televize a v současnosti ho promítají i v Německu. A v čem je jeho nový snímek jiný?

„Oproti těm Krkonoším jsem tenhle film trošičku jinak pojal, protože v těch historicko-ekologických souvislostech, co tady lidé tvořili, jsem se pokusil odvyprávět příběh celých těch Jizerek od vzniku až po současnost,“ přiblížil Viktor Kuna, co můžou diváci od filmu Jizerské hory čekat.

Dokumentární snímek je dílem Viktora Kuny, který byl jeho scénáristou, režisérem, střihačem i hlavním kameramanem. Některé záběry mu dodal i jeho kamarád René Bělohradský, který mu také radil, kde dohledat různé archivní fotografie, nebo ho doprovázel na natáčecí cesty po horách. Obsah filmu Viktor Kuna konzultoval také se spisovatelem a přírodovědcem Miloslavem Nevrlým, s dramaturgií snímku mu pomáhali například filmaři Jan Jurek, Jan Kadeřábek nebo Karel Koma. Tvorba filmu trvala Viktoru Kunovi 3 roky, s kamerou v Jizerských horách mohl být více než 200krát.

Spustit audio

Související