Dlouhé ucho na pouti za smrtí. Vyšla poslední dokončená próza Egona Bondyho

20. červenec 2020

Básník, prozaik, filozof a nestor českého undergroundu Egon Bondy zemřel už před třinácti lety, ale až nyní, třiadvacet let po dopsání, vychází jeho poslední dokončená próza Dlouhé ucho (vydává nakladatelství Akropolis).

Má zajímavý osud. Korektury textu, jenž měl patrně vyjít ještě za autorova života v nakladatelství Votobia, ztratil na konci devadesátých let nakladatelský redaktor Jiří Olič, aby je však po dobrých dvaceti letech šťastnou shodou okolností opět objevil. Bondyho velmi špatně čitelný rukopis byl posléze digitalizován a do textu byly zapracovány i nalezené autorovy rukopisné opravy. Novela tak nakonec přece jen doputovala ke čtenáři.

Egon Bondy_Dlouhé ucho

Podkladem vyprávění je zjevně příběh Bondyho oblíbeného Lao-c’e, stěžejní postavy čínské filozofie a autora Knihy o Tao a ctnosti. Starý mistr základní knihu taoismu sepsal na sklonku svého života, kdy odešel z pozice váženého archiváře dynastie Čou do „bezdomoví“ a na hranicích země ho podle legendy strážce vyzval k tomu, aby své myšlenky uchoval v knize. Podobně v Bondyho příběhu umírající císařský archivář a vzdělanec zvaný Dlouhé ucho putuje zemí na buvolu a v doprovodu oddané služebné Deváté. Míjí krajinu zpustošenou nekonečnými válečnými konflikty, potkává „prosťáky“, dvořany i žebráky, přemítá o zákonitostech „Cesty“, blížící se „smrti těla“ a uzavření míru se životem, jakož i nad třemi „klenoty“, jež si uchránil: „První je soucit, druhý skromnost a třetí je nedovolit stavět se nad jiné.“

Novelu lze samozřejmě číst i jako autobiografickou prózu. Bondy sám může být oním titulním poutníkem, jenž zavrhl své vzdělání i ambice a uchýlil se do ústraní – sám filozof přece v devadesátých letech odešel z Čech do Bratislavy, na protest proti rozdělení republiky. „Nestál o to, být něčím vůdcem, nestál o to, být na špici. Ale chtěl být tím, kdo dosáhl nejhlouběji,“ píše o svém alter egu, Dlouhém uchu, jenž „pod ošumělým šatem skrývá na hrudi drahokam“. A drahokamem svého druhu je i Bondyho literární testament.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Související