Díky konfrontaci s vlastní smrtí žiju svou knihu, říká autor bestselleru Konec prokrastinace Petr Ludwig

20. prosinec 2019
Rozhovor VR a MM

„V osmnácti mi zničehonic přestala fungovat pravá část těla. Prý šlo o určitou formu obrny. Naštěstí to po pár dnech odešlo. Nejhorší byl ale moment, kdy jsem nevěděl, jestli mi to nezůstane. Stejné pocity jsem měl i v letadle, když nám začal hořet jeden motor. Rizika sice nebyla ve skutečnosti tak velká, ale oba okamžiky mě dost změnily. Už nechci marnit čas. Chci žít každý den tak, abych si ho pamatoval,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy spisovatel a podnikatel Petr Ludwig.

Po celém světě přednáší o kritickém myšlení i o tématech ze své úspěšné knihy Konec prokrastinace. Před osmi lety ji začal psát, protože si chtěl sám dokázat, že je schopný přijímat výzvy a plnit čas efektivním způsobem. Před rokem se přestěhoval do New Yorku, který považuje za hlavní město hlavních měst. „V New Yorku musíš mít ostré lokty. Nikdo tam na tebe není zvědavý. Je to náročné na ego, protože neustále potkáváš lidi, kteří jsou většinou dál než ty. Je to bolestivé, na druhou stranu velmi inspirativní a zdravé. V Česku bych zakrněl. Mám pocit, že tady už nebylo kam jít dál. V New Yorku strop není. Z rozhovorů s lidmi, kteří se přestěhovali do ciziny, vyplývá, že je pro někoho komfortnější být menší rybička ve středním rybníčku. Je lehké být úspěšný v Česku. Daleko bolestivější je být malá ryba ve velkém rybníčku. To je Amerika,“ říká Petr Ludwig.

Petr Ludwig je podnikatel, spisovatel a konzultant. Je autorem českého bestselleru Konec prokrastinace. Knihy, která byla přeložena do 17 jazyků a které se po celém světě prodaly stovky tisíc kopií. Je zároveň zakladatelem a ředitelem společností GrowJOB a Procrastination.com, které díky nejnovějším vědeckým poznatkům z oblasti neurovědy a behaviorální ekonomiky pomáhají jednotlivcům i firmám k rychlejšímu růstu. Přednáší o kritickém myšlení a pravidelně natáčí rozhovory s osobnostmi v podcastu Deep Talks. 

Jaké máš ambice v New Yorku?

Problémy typu klimatických změn, růstu populismu nebo rozdělené společnosti dnes zasahují celý svět. Jednou bych litoval toho, kdybych se je nepokusil nějakým způsobem ovlivnit. Ta témata jsou světová, proto jsem se rozhodl žít v New Yorku a změnit pomyslně celý svět. Tím, že se kniha prodává už v 17 jazycích, se to trošku daří. Nějaký globální dopad mám a to mě motivuje pokračovat.

Proč bychom si měli umět odpouštět? Proč je pro Petra Ludwiga jednoduchost klíčovou životní hodnotou? Proč má podle něj kniha Konec prokrastinace světový úspěch? Proč jsou Američané ambicióznější než Češi? Proč koupil 100 stromů a podle čeho si do svého pořadu Deep Talks vybírá hosty a jaké jiné podcasty doporučuje? Co si myslí o vánočních předsevzetích a co plánuje na rok 2020? Odpovědi na všechny otázky dostanete ve velkém Rozhovoru Martina Minhy. 

autor: Martin Minha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.