Deáková v MeetFactory: Pohlavní životy siamských dvojčat a Hoří

30. květen 2017

Hlavními hosty Čajovny s datem 27. května byli režisérka a umělecká šéfka činohry plzeňského Divadla J. K. Tyla Natália Deáková a dramaturg MeetFactory Matěj Samec. Představili inscenace, na kterých spolupracovali – Pohlavní životy siamských dvojčat a Hoří.

Matěj Samec přiblížil, jak se s režisérkou domlouvají na titulech, které posléze realizují. „Doplňujeme se, s Natálií jsou to příjemné rozhovory. Nosíme si různé knížky, čteme je a pak se navzájem například i hádáme.“

Knihu Pohlavní životy siamských dvojčat od Irvina Welshe vybrala k adaptaci Natália Deáková. Projekt má pozoruhodné herecké obsazení. „Nakonec se nám povedlo získat pro tuto práci Pavlu Beretovou a Zuzanu Stivínovou, což jsme ani nečekali, že by to mohlo dopadnout takhle ideálně,“ uvedla režisérka.

Zuzana Stivínová žila v řadu let v Americe, kde se odehrává děj. Tento fakt inscenátoři využili při zkoušení. „V románu je zásadní pořad Kdo shodí víc, vyhraje. Netušili jsme, že to má reálný předobraz reality show v Americe, se kterou nás Zuzana seznámila a dokonce se přiznala, že se na ni docela dlouho dívala.“

V dalším počinu nazvaném Hoří, který je dramatizací stejnojmenného románu německé autorky íránského původu Sudabeh Mohafez, exceluje Anita Krausová. „Její výkon je úsporný na gesta a pohyb je postaven především na civilní rétorice a potvrzuje, že do MeetFactory má smysl chodit nejen kvůli originální dramaturgii, ale i modernímu herectví, které se nepitvoří,“ napsala Marcela Magdová v deníku Metro.

V pořadu také zazněly informace o dalších inscenacích, na nichž se hosté podíleli, mimo jiné Lidojedech Jaroslava Rudiše a Petra Pýchy v ústeckém Činoherním studiu.
Závěr vysílání přinesl telefonickou pozvánku na festival Tanec Praha, který začal 28. května.

autor: krs
Spustit audio