Daniel Stach: Šprt jsem nikdy nebyl

6. květen 2019

Pohledný, sympatický a vzdělaný třicátník, který je s to vést v angličtině konverzaci s nositeli Nobelovy ceny. A k tomu navíc někdejší reprezentant České republiky ve vodním slalomu. Zdá se, že Danielu Stachovi jde úplně všechno…

Málokdo říká slovo kvark tak vášnivě jako vy,“ směje se moderátorka Blízkých setkání Tereza Kostková, která se stejně jako její host netají svým nadšením pro vědu. I když jako dítě snil Daniel Stach o kariéře světového šampiona ve vodním slalomu, místo tréninků dal přednost dvěma vysokým školám.

Moderátor a člen vědecké redakce České televize Daniel Stach

„Ale šprt jsem nikdy nebyl,“ brání se se smíchem muž, který ještě během studia nastoupil do České televize. „Na gymnáziu jsem několikrát neměl vyznamenání a z biologie jsem měl i trojku.“ Voda v životě Daniela Stacha ale zůstala.

„Pořád jezdím a trénuju, i když už tolik nezávodím. Nesmírně mnoho mě naučila. Bez ní bych nedělal to, co dělám dneska. Je spravedlivá, naučí vás rychle reagovat. A pokud máte jen trochu nos nahoru, okamžitě vás srovná zpátky do latě.“

Co ho přivedlo k jeho práci, za niž získal několik profesních ocenění? Jak se dostal do vesmíru? A jaké to bylo, když se ve vysílání jako první Evropan spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tereza Kostková , and

Související