Dan Bárta: Hledáme odpověď, ale podstatná je otázka

6. březen 2020

Dan Bárta se skupinou Illustratosphere vydává šest let novinku Kráska a zvířený prach. Jeden z nejúspěšnějších českých zpěváků posledních třiceti let album v předpremiéře představil ve vysílání Českého rozhlasu Jazz.

V úvodu rozhovoru Dan Bárta vysvětluje, proč museli fanoušci na nové autorské album čekat šest let: „Vypadá to, že je to strašně dlouho, ale když uděláme desku, ještě dva roky z toho žijeme. Za tu dobu se to v nás vyčerpá a začneme skládat nové věci, což trvá opět rok nebo dva.“

V letošním roce navíc Bártova kapela Illustratosphere slaví dvacet let od svého vzniku. „Dvacet let společné tvorby vytvoří kapitál, ze kterého může v napínavém období společné tvorby a hledání další cesty čerpat,“ říká zpěvák. 

I v písních Dana Bárty se nezapře přírodovědné vzdělání zpěváka:

Na albu Maratonika Bárta zpíval v písni Opýšemé inaší: „Co se ode mne žádá? Ať zazní prostá píseň.“ A právě „prostota“ písní je jedním z témat rozhovoru. Zpěvák tvrdí: „Věřím, že mé písně jsou prosté.

Ale pokud je člověk položí vedle triviality, bude to s prostotou trošku na štíru. Nemůžu říct, že by byly jednoduché. Ale jsou sdělné, jsou jednoznačné, mají tah, nikoho nevyčerpávají.“ 

Důležité podle něj je zaujmout náhodného posluchače už předehrou: „Každý zvuk vytvoří nějakou náladu, ze které chce člověk buď utéct, nebo v ní zůstat. Tady by si měl říct: Tohle není úplně běžná věc. Měl by zpozornět a naslouchat.“  

Dan Bárta a Illustratosphere

I když je Dan Bárta autorem vytříbených českých textů, na novém albu (stejně jako na minulém) zazní i angličtina a tentokrát také slovenština. „Filip Jelínek napsal písničku, která mi evokovala bratislavské sídliště Petržalka a tamní kulturní dům Zrkadlový háj. To byl jeden z prvních dojmů,“ vysvětluje zpěvák. 

Dan Bárta a Illustratosphere

Kromě toho napsal kdysi ve slovenštině písňový text pro skupinu Monkey Business, která jej měla zpívat s Richardem Müllerem: „Z té spolupráce nakonec sešlo a já jsem ten text měl doma.

Vyndal jsem jej z šuplíku, něco jsem tam upravil a zjistil jsem, že se mi do té Filipovy písničky krásně vejde.“ A ještě jeden důvod pro slovenské texty Bárta nachází: „Náš nový bubeník Martin Valihora je Slovák, a tak se to pěkně spojilo.“ 

Bubeník přinesl nové impulsy

Na otázku, co Martin Valihora, hráč se zkušenostmi z mezinárodní jazzové scény, do kapely přinesl, zpěvák odpovídá: „Martin primárně přinesl um, který se týká přirozenosti. Je to nápaditý bubeník. Není ale moc předvídatelný, je hodně ‚okamžitistický‘. My ostatní jsme si museli začít víc dávat pozor na to, co se kolem nás děje. Nejsme si jistí, jestli se v příští minutě stane skutečně to, co očekáváme.“ 

Vedle hudby se Dan Bárta zabývá také biologií. Na otázku, zda pro něj tyto disciplíny představují oddělené nádoby, nebo mají něco společného, odpovídá: „Muzika i věda mají společnou kreativní část.

Pracují s otázkou jako s něčím, bez čeho se neobejdou. Hledají odpověď, ale vědí, že podstatná je ta otázka.“ Zatímco hudba Dana Bártu živí, biologii považuje za koníček. „Ale obojí mi umožní zmizet. Nevnímám čas, jsem soustředěný tak, že i to, co trvá dlouho, mi uteče strašně rychle. Bez muziky nemohu žít, ale přírodu miluju,“ říká. 

Pět dní před pražským křtem nového alba Kráska a zvířený prach, vystoupí český zpěvák se svou kapelou ve studiu S1 na Vinohradech.

Přímý videopřenos koncertu sledujte na Facebooku ČRo Vltava nebo na webu.

10. 3. 2020 od 19.00

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Související