D-dur na návštěvě u harfistky Lydie Härtelové

4. září 2021

„Dvě investice, které si s manželem nemůžeme vynachválit – myčka a kompletní Bachovo dílo na 175 cédéčkách.“ Vysíláme 4. a 5. září 8:00-12:00.

Za Lydii Härtelovou, harfistkou Symfonického orchestru Českého rozhlasu, členkou souborů Trio cantabile a Trigonum musicum a profesorkou Pražské konzervatoře se o víkendu vypravíme do periferní pražské čtvrti Nebušice, kde žije se svou početnou rodinou (má čtyři děti) a samostatný pokoj ve sníženém přízemí tam obývá – jak jinak – harfa.

Mými největšími vzory jsou Johann Sebastian Bach a Antonín Dvořák. Jeden psal do svých partitur Soli Deo gloria, druhý Bohu díky! A také Albert Schweitzer.

V době, kdy se Lydie Härtelová rozhodovala pro svou profesní dráhu, bylo v Čechách harfistů jako šafránu – dnes sama přispívá k tomu, aby vyrůstaly nové generace hráčů a hráček na harfu, a je ráda, že nouze o hráče na tento „královský“ nástroj už pominula.

lydka_11upr.jpg

Studia

Sama absolvovala Pražskou konzervatoř ve třídě Libuše Váchalové a hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze pod vedením Karla Patrase. Ještě za studií se stala členkou souboru Musica Bohemica, s nímž natočila řadu nahrávek a vystupovala na stovkách koncertů doma i v zahraničí. Orchestrální repertoár si začala budovat jako sóloharfistka operního souboru Smetanova divadla v Praze (dnes Státní opera), jehož byla sóloharfistkou. Členkou Symfonického orchestru Českého rozhlasu je od roku 1985. Repertoár, na němž má mnoho harfových koncertů i dalších skladeb s výrazným harfovým partem, si stále aktivně rozšiřuje. Svého času se například zasloužila o tuzemskou popularizaci Harfového koncertu Carla Reineckeho.

Její hudební zájmy a lásky zabírají mnohem širší prostor a pro hudební náplň víkendového setkání s posluchači stanice D-dur nesahá do své skříně s cédéčky zdaleka jen pro harfové nahrávky.

 

V archivu

Lužice

Inspiraci k jedinečným projektům, které zprostředkovává nebo jako harfistka či sbormistryně sama uskutečňuje, čerpá z regionu, z něhož pochází její manžel – Lužice. Víte, že Korla Awgust Kocor je takovým lužickosrbským Bedřichem Smetanou? Lydie o něm umí poutavě vyprávět, stejně jako o jeho krajanech Bjarnatu Krawcovi nebo Janu Paulu Nagelovi. A příležitost slyšet jejich hudbu ve ztvárnění lužických umělců nebo Nového Vlachova kvarteta se nenaskytne až tak často. A co že má společného skleněná harmonika a skladatel 19. století Carl Ferdinand Pohl? I na to se dozvíme odpověď ve víkendovém vysílání stanice D-dur – nápovědou budiž název jedné skladby, kterou uslyšíme – Chřibská mše.

Lydie Härtelová

I vokální hudba

Zvláštní kapitolu oblasti hudebních zájmů Lydie Härtelové tvoří vokální hudba. Ráda poslouchá Bachovy kantáty, ty nejoblíbenější prý u nich doma „jedou“ pořád dokola, ráda poslouchá kontratenorové árie s Philippem Jarousskym nebo Andreasem Schollem. Před více než třiceti lety založila smíšený sbor Naši pěvci, dodnes je jeho sbormistryní a realizovala s ním řadu unikátních nápadů, z nichž mnohé dotáhla až do podoby profesionálních nahrávek. Můžeme si tedy například poslechnout Dvořákovy Biblické písně v její úpravě pro sbor a varhany.

A pár klenotů...

Klenotem v její diskotéce jsou Bachovy varhanní skladby hrané Albertem Schweitzerem nebo árie Johanna Christopha Kridela s Annou Hlavenkovou a souborem Musica Florea, z velkých děl světové hudební klasiky se srdcem hlásí k Franckově Symfonii d moll nebo Honnegerovu Králi Davidovi. To všechno a ještě víc uslyšíme na návštěvě u Lydie Härtelové.

 Vysíláme v sobotu a v neděli, 4. a 5. září 8:00-12:00, repríza o půlnoci.

Spustit audio

Více z pořadu