Chci dávat naději, stejně jako ukazovat horší dny, říká Andrea Chaloupková, která překonala rakovinu

3. únor 2023

Byly časy, kdy se jí zdálo nejdůležitější mít dokonalou postavu, dlouhé vlasy a krásnou tvář. To vše se ale změnilo, když do jejího života před pár lety vstoupila rakovina. Andrea Chaloupková je nejen životní bojovníci, ale pro mnohé onkologické pacientky velkou oporou a vzorem.

„Hlavní je prevence,“ apeluje Andrea Chaloupková. Měl by to být základ nejenom u rakoviny, ale u jakéhokoliv onemocnění. „Měli bychom všichni poslouchat svá vlastní těla a jejich signály, které máme,“ myslí si. Odkládat bychom neměli ani chřipku nebo angínu. „Občas si říkáme, že to onemocnění počká, že přece jestli půjdu k lékaři v pondělí nebo v pátek, už je jedno. Není,“ dodává se svojí zkušeností s rakovinou prsu.

Kromě prsů jí lékaři odebrali taky vaječníky, operovali srdce a potýká se i s osteoporózou a Crohnovou chorobou. Přesto je optimistická a i dalším pacientům dodává odvahu.

„Občas to na mě taky padne, říkám si že už by to stačilo. Jsou takové dny, ale potom si říkám, že přece nebudu plýtvat ty své dny, které mi tady možná zbývají a nikdo nevíme, kolik nám jich zbývá, tím, že budu sedět doma. Na bolesti mi to neubere, na počasí nepřidá a zkrátka nemoc mi to nevyléčí, směje se energická tmavovláska.

Se svým okolím se snaží sdílet ale i své obavy a to špatné, co přichází. „Někdy prostě ten strach máte. Já si myslím, že je fajn sdílet i takové dny, kdy se vám nedaří, protože mnohdy, ať už to jsou blogy, sociální sítě, tak opravdu je to spíš vyfiltrované k té dokonalosti. A já se snažím ukazovat ten normální život, ať už pacientky nebo mámy.

Poslechněte si celý rozhovor Hely Dvořákové s bývalou modelkou, bloggerkou a onkologickou pacientkou Andreou Chaloupkovou

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.