Čeští Doctors for Future šíří osvětu o klimatické krizi. „Je nejvyšší čas na systémové změny!“

26. červenec 2019

Iniciativa Doctors for Future vznikla na popud zdravotníků, kteří usilují o šíření informací týkajících se klimatické krize a jejích dopadů na lidské zdraví. Členové iniciativy chtějí vyvolat diskusi mezi lékaři, ale také podpořit studenty, jejichž hlas bývá podceňován a devalvován. „Informovanost o klimatické krizi je obecně malá i mezi zdravotnickou veřejností. Jsme si vědomi toho, že máme výrazný hlas a důvěru veřejnosti,“ říká jedna z členek, MUDr. Anna Kšírová.

Inspirací pro vznik iniciativy byla především britská skupina Doctors for Extinction Rebellion, od které čeští doktoři převzali otevřený dopis. „Chtěli bychom se také stát členy ISDE, což je mezinárodní společnost doktorů pro životní prostředí,“ dodává Anna Kšírová, podle které jsou reakce na vznik iniciativy z řad doktorů různé. „Od popíračských přes pohrdání aktivismem, ale respektování toho, že klimatická změna probíhá, až po lidi, kteří nás podporují.“

Prolomit vlny: Česko neděsí klimatický kolaps, ale bezdětné ženy. Co to o nás vypovídá?

Matka s novorozencem

Naši společnost konečně rozděluje zase někdo jiný než Miloš Zeman, uprchlíci nebo očkování. Češi konečně začínají vnímat téma klimatické změny. Po všech nudných varováních vědců zájem vyprovokovaly až ženy otázkou, zda počínat v této klimatické éře děti. Hroutí se dekády pěstovaný a reprodukovaný domácí mýtus, že smyslem života je přivádět děti na svět. To vypadá dokonce jako ještě větší katastrofa, než když chtějí ženy dostat přidáno ke svým podměrečným platům.

O klimatické krizi se ví od roku 1965, ale k systémovým změnám se vlády zemí začínají obracet teprve nyní. „Je potřeba zavést regulace, protože jak jsme se už v minulosti přesvědčili, ty dokáží mít pozitivní efekt,“ zdůrazňuje Kšírová a jako příklad udává nedávný zákaz kouření v restauracích. „Ve statistikách se to okamžitě odrazilo, klesl počet hospitalizací i nemocnost.“ Zvyšující se teplota naší planety má kromě dalších negativních dopadů za následek také rostoucí rezistenci některých patogenů na antibiotika nebo rozšiřování infekčních nemocí. „Stoupající hladina CO2 ve vzduchu má navíc podle odborných studií negativní vliv na naše kognitivní funkce,“ uvádí Kšírová jeden z méně známých příkladů, jaký se klimatická krize odráží na lidském zdraví.

Jak ovlivňují klimatické změny práci lékařů? Co jsou hlavní programové body iniciativy Doctors for Future? Proč je potřeba snížit dopady fungování zdravotnictví na životní prostředí? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.