Český rozhlas bodoval v soutěži Novinářská cena. Uspěl projekt Rozděleni svobodou a dokument Bílá nosí smrt

Český rozhlas uspěl ve dvou kategoriích soutěže Novinářská cena, kterou vyhlašuje Nadace OSF. Datoví novináři serveru iROZHLAS.cz zvítězili s projektem Rozděleni svobodou v kategorii on-line žurnalistiky. A cenu za nejlepší reportáž v kategorii audiovizuální žurnalistiky získal Lukáš Houdek s dokumentem Bílá nosí smrt.

Dokument Lukáš Houdek natočil v Africe. Věnuje se totiž násilí, kterému musí čelit tamní lidé s albinismem. „Čelí obrovské stigmatizaci. Dodnes mě dojímá, s jakou důvěrou mi své příběhy říkali,“ říká oceněný autor.

Poslechněte si dokument Bílá nosí smrt přímo na webu.

Oceněný projekt propojil novináře a sociology

Čtěte také

V kategorii online žurnalistiky bodoval velký sociologický projekt Rozděleni svobodou, na kterém pracoval tým datových žurnalistů a dalších redaktorů Českého rozhlasu. Na základě rozsáhlého výzkumu rozdělili českou společnost do šesti společenských tříd a za svůj projekt získali v soutěži první cenu.

Ocenění obdrželi autoři projektu – datoví žurnalisté zpravodajského serveru iROZHLAS Petr Kočí, Michael Zlatkovský a Jan Cibulka a podíleli se na něm také Ondřej Suchan, Petr Šabata a Václav Hradecký z Českého rozhlasu.

„My jsme jen zpracovatelé na web. Byl tam ale velký sociologický tým, obrovské množství tazatelů, kteří sbírali data pro projekt. Bez jejich statistiky a modelu by tohle nikdy nevzniklo,“ upozorňuje datový novinář Jan Cibulka.

Připomeňte si projekt Rozděleni svobodou na webu Českého rozhlasu.

Letos se taky poprvé zároveň vyhlašovali vítězové Ceny Karla Havlíčka Borovského a Novinářská křepelka. Obě ceny získali novináři z vydavatelství Economia.

autoři: Veronika Šírová , als
Spustit audio

Související