Čeká Libeňský most demolice? Jeho zbouraní schválili pražští radní

24. duben 2018

Libeňský most má být nahrazen novým, shodli se pražští radní. Demolici ale ještě musí schválit pražští zastupitelé. Zbourání mostu a stavbu nového navrhl náměstek primátorky Petr Dolínek a jeho krok podpořila i primátorka Adriana Krnáčová. „Určitě jsem pro zbourání Libeňského mostu a pro stavbu nového. Ten je ekonomicky výhodnější, říká Krnáčová.

Historik architektury Lukáš Beran je ale jiného názoru. Podle něj by se měl most zachovat a památkově chránit. Více o Libeňském mostu přiblížil v rozhovoru s Veronikou Štefanovou v rámci speciálu Pražské mosty. Galerie architektonických skvostů pod širým nebem.

Libeňský most spojuje od roku 1928 levobřežní čtvrť Holešovice s pravobřežní Libní. Po proudu řeky je v Praze patnáctým mostem, nachází se v ohbí řeky Vltavy a je po něm vedena dvoukolejná tramvajová trať. Samotný most je někdy označován jako takzvané Libeňské soumostí.

Libeňský most byl otevřen 29. října 1928 k desátému výročí vzniku Československé republiky. Pochází od Pavla Janáka (1882 až 1856), výrazného představitele české meziválečné architektury, a mostního stavitele a inženýra Františka Mencla (1879 až 1960). Samotná mostní konstrukce má délku 370 metrů, spolu se zemní rampou na holešovické straně 780 metrů.

Pražské mosty. Galerie architektonických skvostů pod širým nebem

Štefánikův most

Praha je nejenom město věží, ale také mostů. V Mozaice jsme se vydali po proudu Vltavy, abychom připomenuli historii i význam některých z nich. Desetidílným seriálem od Železničního mostu až k mostu Libeňskému provází historikové architektury, Lukáš Beran a Richard Biegel.

Most byl původně nejdelším silničním mostem v Praze, jeho šířka je 21 metrů. Ministerstvo kultury v únoru 2018 oznámilo, že most nezařadí mezi kulturní památky a požaduje, aby na místě mostu vznikla jeho kopie.