Bratříčku, zavírej vrátka! Skoro celý náklad elpíčka Karla Kryla skončil rozřezaný cirkulárkou

Před 52 lety vznikla deska, která se stala symbolem své doby. Jejím autorem byl Karel Kryl. Titulní píseň ‚Bratříčku zavírej vrátka‘ složil za dvě hodiny. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky, v mujRozhlas a v podcastových aplikacích. Napsala Michaela Spáčilová.

Ve čtrnácti písních vyzpíval Karel Kryl frustraci, strach a vztek mnoha lidí, kteří přišli o iluze v srpnu 1968. Verše ho začaly napadat v ulicích Nového Jičína, když viděl sedět před zahrádkou dva malé kluky, kteří se bavili o neklidném světě dospělých. Ještě týž den ji zahrál na novojičínském náměstí.

Chapec z fotky na obalu přišel za Krylem

Kniha Fenomén Karel Kryl

O Krylově talentu byl přesvědčený rozhlasák Jiří Černý, který album sestavil a produkoval. Ředitel Pantonu Jan Hanuš tušil, že pro podobnou tvorbu nebude brzy prostor. Největším problém nebyl paradoxně s písněmi, ale s fotografií. Nakonec se na obal dostal chlapec sedící na ulici okupované Prahy s terčem namalovaným na zádech. Jako dospělý se Krylovi přihlásil na koncertě v roce 1990.

Nový ředitel Pantonu nechal téměř celý náklad elpíčka na dvoře vydavatelství rozřezat cirkulárkou. Karel Kryl žil od září 1969 do listopadu 1989 v německém exilu. Nikdy nepožádal o německé občanství, protože by přišel o to československé. Zemřel náhle ve 49 letech na srdeční příhodu v 1994 v Mnichově.

V příštích Příbězích z kalendáře navštívíme italské město, které má 150 kanálů a 118 ostrůvků. Slaví 1600 narozeniny.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související